Într-un comunicat, Ministerul britanic de Interne a afirmat că schimbarea are ca scop "să împiedice grupurile criminale organizate şi alte persoane să abuzeze de sistem", deoarece cărţile de identitate constituie, potrivit acestuia, un document "nesecurizat".
Conform datelor oficiale, 48% din documentele false detectate în 2020 la frontiera britanică erau cărţi de identitate europene sau elveţiene. Aceste documente sunt "mai uşor de falsificat decât paşapoartele", a subliniat ministerul, iar unele "nu conţin date biometrice".
„Trebuie să reprimăm cu vigoare infractorii care încearcă să intre ilegal în ţara noastră folosind documente false”, a declarat ministrul de interne, Priti Patel, în comunicat.
„Punând capăt utilizării acestor cărţi de identitate nesecurizate, ne consolidăm frontiera şi răspundem voinţei poporului de a prelua controlul sistemului nostru de imigraţie”, a adăugat ea.
Singurele excepţii
Noua măsură, anunţată în urmă cu un an, face parte dintr-un vast nou plan de imigraţie vizând să marcheze o înăsprire promisă în cadrul Brexitului, pe care Priti Patel o descrie în comunicat drept „dură faţă de cei care încearcă să abuzeze de sistem şi corectă pentru cei care respectă regulile”.
Singurele excepţii de la paşaportul obligatoriu: cetăţenii irlandezi, pe de o parte, precum şi cetăţenii europeni sau elveţieni cu statut (provizoriu sau nu) de rezident în Regatul Unit, pe de altă parte, care vor putea continua să îşi utilizeze cardul de identitate până la 31 decembrie 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News