Inundații majore în Italia. MAE, alertă pentru români

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Este alertă de călătorie în Italia, după inundațiile devastatoare care au lovit țara. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români aflați în Italia sau care intenționează să călătorească în această țară că regiunile Emilia-Romagna, Toscana și Marche au fost grav afectate de precipitații abundente și inundații devastatoare. Situația meteorologică severă a provocat ieșirea din matcă a râurilor, alunecări de teren și pagube materiale de amploare. Traficul a fost perturbat, în timp ce multe comunități au fost forțate să evacueze locuitorii din cauza pericolului iminent.

Autoritățile italiene au intervenit rapid pentru a limita efectele dezastrului, mobilizând echipe de salvare care au sprijinit locuitorii rămași izolați sau afectați de inundații. În numeroase localități din zonele afectate a fost declarată stare de urgență, iar infrastructura, în special cea din mediul rural și din proximitatea râurilor, a suferit daune considerabile.

Drumuri, poduri și clădiri au fost avariate sau distruse, provocând haos în transport și comunicare. Localitățile grav afectate au activat planurile de urgență și au emis recomandări stricte pentru populație: orice deplasare neesențială trebuie evitată, pentru a preveni incidentele și a facilita intervenția autorităților.

Zboruri anulate

 

MAE subliniază că în contextul acestei situații dificile, cetățenii români trebuie să se informeze constant și să fie prudenți în cazul în care se află în zonele afectate. Comunicatul menționează că, deși aeroporturile din regiunile vizate continuă să funcționeze, o parte dintre zboruri au fost întârziate sau chiar anulate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Cetățenii români care au programate călătorii în Italia sunt sfătuiți să verifice statusul zborurilor și să se asigure că pot călători în condiții de siguranță.

Pentru a obține informații actualizate cu privire la evoluția situației din teren, cetățenii sunt încurajați să consulte site-ul Departamentului de Protecție Civilă din Italia, accesibil la adresa www.protezionecivile.gov.it. De asemenea, românii care se confruntă cu dificultăți în Italia pot solicita sprijin consular apelând Consulatul General al României la Bologna. Consulatul poate fi contactat prin intermediul numerelor de telefon +39 051 5872120 și +39 051 5872209, unde apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), funcțional 24/7. În situații de urgență, este disponibil și un număr de telefon special: +39 324.803.5171.

MAE îndeamnă toți cetățenii români să manifeste maximă precauție, să urmeze indicațiile autorităților italiene și să se asigure că sunt bine informați înainte de a face orice deplasare în regiunile afectate. De asemenea, se recomandă evitarea oricăror activități în apropierea cursurilor de apă și a zonelor predispuse la alunecări de teren. Fiind o perioadă critică pentru locuitorii din Emilia-Romagna, Toscana și Marche, solidaritatea și cooperarea cu autoritățile locale sunt esențiale pentru a depăși această criză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel