Inundațiile au făcut ravagii în Italia. Mii de oameni evacuați, trafic feroviar oprit, școli închise

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Inundațiile au făcut ravagii în mai multe regiuni din Italia
Inundațiile au făcut ravagii în mai multe regiuni din Italia

Vreme extremă în Italia. Inundații au dat peste cap traficul feroviar, iar mai multe școli au fost închise. În anumite zone, oamenii au fost evacuați.

Emilia Romagna se confruntă cu o vreme severă, autoritățile declarând o alertă meteo roșie pentru joi, 19 septembrie. Regiunea a fost afectată de inundații, traficul feroviar a fost suspendat, iar școlile au fost închise. Faenza și zona Bologna au fost lovite cel mai grav, cu alunecări de teren și peste o mie de persoane evacuate. Situația este dificilă și în regiunea Marche.

În ultimele 24 de ore, în Emilia Romagna s-au înregistrat precipitații masive: 268 mm de ploaie în San Cassiano sul Lamone, 241 mm în Casola Valsenio și 220 mm în Trebbio, conform datelor oferite de Emilia-Romagna meteo. Președintele regional Irene Priolo a declarat într-o conferință de presă că aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate, subliniind că situația nu este la fel de gravă ca cea de anul trecut, când au fost evacuate 45.000 de persoane, potrivit publicației Fanpage.it.

Inundații în Faenza

 

Noaptea trecută a fost una dificilă în Faenza, unde râurile Lamone și Marzeno au cauzat îngrijorări. Deși inundațiile râului Lamone nu au ajuns în centrul orașului, au creat neplăceri. Primarul orașului Faenza, Massimo Isola, a confirmat pentru Sky Tg24 că malurile râului au rezistat, evitând astfel repetarea situației din mai 2023. Totuși, râul Marzeno, cunoscut pentru caracterul său torențial, a provocat inundații în cartierul Via Cimatti, care fusese deja desemnat drept zonă roșie încă de la prima inundație.

În Modigliana, zona Cesenate, situația este „foarte complicată și foarte gravă,” a declarat primarul Jader Dardi. Inundațiile au fost mai mari decât cele din valul de anul trecut, afectând mai multe zone ale orașului și deteriorând o zonă industrială. „Puterea apei a sfâșiat rețeaua pe care am reconstruit-o după evenimentele din 2023,” a adăugat Dardi.

Circulație feroviară suspendată în Emilia Romagna și Marche

 

Datorită condițiilor meteo extreme, grupul Ferrovie dello Stato a suspendat circulația trenurilor pe mai multe rute din Emilia Romagna și Marche. Printre liniile afectate se numără Faenza-Forlì, Portomaggiore-Ravenna și Varano-Loreto. În Marche, pe linia Ancona-Pescara, traficul a fost suspendat între Loreto și Varano. FS Group a reprogramat serviciile feroviare, incluzând anulări, restricții de traseu și devieri. Din cauza impracticabilității drumurilor, nu au fost activate servicii de transport cu autobuze de înlocuire. Pentru informații suplimentare, pasagerii sunt îndemnați să consulte site-urile companiilor feroviare și să ia în considerare reprogramarea călătoriilor.

Primarul din Ravenna a emis o avertizare către locuitorii din zonele adiacente râurilor Lamone și Montone, îndemnându-i să se mute la etajele superioare ale locuințelor lor. Cei care nu au această posibilitate pot merge la Pala De Andrè din Ravenna, deschisă ca punct de primire. „Situația este mai gravă în zonele limitrofe municipiilor Russi, Bagnacavallo și Forlì, dar în următoarele ore criticitatea se va deplasa spre mare,” se arată într-o notă a municipalității.

Emilia Romagna, lovită de vreme extremă: Rupturi de diguri, poduri închise și alerte meteo roșii

 

Situația din Emilia Romagna devine din ce în ce mai gravă, cu inundații, poduri închise și evacuări în urma ploilor abundente. În zona Ravena, municipalitatea din Lugo a avertizat asupra unei rupturi a digului râului Senio în Cotignola, care ar putea crea probleme, în special în zonele Lugo Sud și Lugo Est. Autoritățile au îndemnat cetățenii să urce la etajele superioare cu provizii de apă, alimente, medicamente, produse de primă necesitate, telefoane mobile și încărcătoare, pentru a fi pregătiți în caz de urgență.

„Inundațiile Senio au încărcat canalul Emiliano Romagnolo, care ar putea transporta apă și în zonele Villa San Martino și Zagonara”, au precizat autoritățile, reiterând recomandarea de a urca la etajele superioare ale locuințelor.

În Modena, podurile peste râuri și pârâuri rămân închise din motive de precauție. Podul Ponte Alto peste Secchia și podul Ponte dell'Uccellino între Modena și Soliera au fost închise, iar provincia confirmă închiderea podului Navicello vecchio peste Panaro. De asemenea, podul rutier Curtatona peste pârâul Tiepido este închis circulației. Autoritățile locale evaluează situația și posibila redeschidere a podurilor în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice.

Zona Bologna a fost și ea afectată de vremea nefavorabilă. În Budrio, malul pârâului Idice s-a rupt în secțiunea din aval, autoritățile fiind prezente la fața locului. Zonele afectate sunt aceleași cu cele din ordinul de evacuare de miercuri, 18 septembrie. Podul Vigorso - Via Rabuina este închis circulației. Mezzolara se confruntă în prezent cu o deconectare a rețelei electrice, iar echipele de intervenție lucrează pentru a rezolva problema până la ora 12:00. Centrul de protezare Inail a fost evacuat în conformitate cu protocolul său.

Pe de altă parte, situația pe râul Senio din Castel Bolognese se îmbunătățește foarte lent, cu valori în scădere pe Tebano și Ponte Castello. „Debitul râului Senio rămâne totuși foarte ridicat și trebuie să acordăm în continuare cea mai mare atenție și să nu ne apropiem de râu din niciun motiv”, a subliniat primarul Luca Della Godenza. Mai multe drumuri rămân închise, inclusiv via Biancanigo din via Emilia, drumul provincial 66 între via Casolana și via Biancanigo și SP 111 între via Casolana și via Biancanigo.

 

Regiunea Marche, lovită de intemperii

 

În Marche, orașul Ancona se confruntă cu inundații după ce torentul Aspio s-a revărsat. Zone întregi ale orașului și majoritatea drumurilor sunt închise, inclusiv drumul San Biagio. Cătunele Paterno-Montesicuro sunt izolate din cauza alunecărilor de teren. Via Primo Maggio este închisă de la intersecția Asse și drumul provincial din Pesaro. Pentru a se deplasa spre sud, locuitorii pot folosi doar Asse, ieșirile spre via Primo Maggio fiind blocate. Zona Ikea este complet inundată.

În întreaga regiune, pompierii au efectuat 300 de intervenții pentru a face față intemperiilor. Echipele au acționat noaptea trecută și în Ascoli Piceno, în zona Ponterotto, între San Benedetto del Tronto și Acquaviva Picena, salvând automobiliști aflați în dificultate din cauza apei și noroiului de pe șoseaua SP36. De asemenea, au fost efectuate salvări pentru inundații în zonele Cupra Marittima și Grottammare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel