Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul Cotroceni, a informat Administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se află analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis, miercuri, că, anul trecut, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influenţare a opiniei publice şi proceselor decizionale prin intermediul reţelelor sociale.
De asemenea, DNSC a transmis că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.
Reprezentanţii DNSC au menţionat că, pe întreaga perioadă a alegerilor, s-a colaborat activ cu autorităţile naţionale de specialitate - Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale şi pentru a asigura un proces electoral transparent şi sigur.
Duminică a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit rezultatelor finale publicate, marţi, de Biroul Electoral Central, Călin Georgescu (independent) a obţinut 2.120.401 voturi valabil exprimate, reprezentând 22,94%, iar Elena Lasconi (USR) - 1.772.500 voturi valabil exprimate, reprezentând 19,18%. Turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 8 decembrie.
Rezultat controversat al primului tur al alegerilor prezidențiale
Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România a stârnit o amplă dezbatere publică și numeroase controverse, după ce Călin Georgescu, candidat cu viziuni populiste și extremiste, a ieșit pe primul loc. Ascensiunea sa surprinzătoare în preferințele alegătorilor este atribuită, în parte, unei campanii masive desfășurate pe platformele de social media, în special pe TikTok, unde mesajele sale au avut o răspândire virală.
Mai mulți analiști și experți în securitate cibernetică suspectează că această campanie ar fi beneficiat de sprijin extern, în special din partea Rusiei. Conținutul pro-Georgescu, intens distribuit pe TikTok, a fost marcat de teme care rezonează cu narațiunile promovate de Kremlin, inclusiv mesaje împotriva Uniunii Europene, NATO și a „globalismului.”
Platforma TikTok, cunoscută pentru algoritmul său opac, a fost criticată pentru amplificarea mesajelor politice fără verificarea sursei acestora. Conform unor investigații preliminare, ar exista indicii că o parte din conturile care au distribuit masiv conținut pro-Georgescu sunt false sau controlate din afara României, având legături cu rețele de influență rusești.
Rezultatul primului tur a generat reacții polarizate. În timp ce susținătorii lui Georgescu consideră că acesta reprezintă „vocea poporului” și răspunde unei dorințe de schimbare, criticii săi îl acuză de promovarea unor agende periculoase și de subminare a democrației.
Campania lui Călin Georgescu a ridicat serioase semne de întrebare în ceea ce privește finanțarea, după ce mai mulți influenceri au declarat că au primit bani pentru promovare.
Totodată, în spațiul public au apărut mai multe imagini cu afișe și postere de campanie ale lui Călin Georgescu. Toate aceste materiale, evident, costă.
Drept urmare, doi candidați au și depus la CCR o cerere de anulare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News