Iohannis a participat sâmbătă la Sibiu la Întâlnirea Internațională a Sașilor: „Vom dezvolta o Europă a libertății și a democrației”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis va ține un discurs la Colegiul ”Mihai Viteazul” din București
Președintele Klaus Iohannis va ține un discurs la Colegiul ”Mihai Viteazul” din București

Președintele Klaus Iohannis a participat sâmbătă la Sibiu la "Întâlnirea Internațională a Sașilor", un eveniment de amploare organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania. 

În Piața Mare a orașului, aproape 15.000 de sași din întreaga lume l-au întâmpinat pe șeful statului, marcând astfel un moment de solidaritate și celebrare a culturii și istoriei sașilor transilvăneni.

În discursul său, Klaus Iohannis a subliniat importanța angajamentelor asumate în Declarația de la Sibiu din cadrul Summitului UE din 2019, subliniind că acestea rămân la fel de relevante în contextul actual marcat de complexitate și provocări grave. Președintele a evidențiat necesitatea unei Europe unite și sigure, care să fie capabilă să facă față noilor provocări prin solidaritate și diversitate culturală.

„Acum cinci ani, în acest loc ne-am asumat prin Declarația de la Sibiu a Consiliului European un crez și un angajament, care rămân la fel de actuale în condițiile speciale, complexe și grave ale actualei perioade: prin contribuția tuturor, prin energiile diversităților culturale care ne-au îmbogățit, prin solidaritate și dialog vom dezvolta o Europă a libertății și a democrației, o Europă puternică și sigură, o Europă prosperă și competitivă”, a declarat Klaus Iohannis conform Antena 3 CNN.

 

România este un „tărâm binecuvântat al Europei”

 

Președintele Iohannis a numit România un „tărâm binecuvântat al Europei”, amintind de importanța istorică a actului de acum 800 de ani care reconfirma drepturile sașilor și libertatea lor de a construi o societate bazată pe dreptate și respect pentru legi. În acest context, el a invocat cuvintele imnului Europei, „Alle Menschen werden Bruder” (Toți oamenii devin frați), subliniind spiritul de fraternitate și unitate care trebuie să domine în Europa.

De asemenea, Klaus Iohannis a evidențiat contribuția semnificativă a minorității germane la dezvoltarea României moderne. El a subliniat că România de astăzi este rezultatul viziunii și eforturilor elitelor de-a lungul ultimelor două secole, inclusiv a celor provenite din rândul minorității germane. Președintele a accentuat că prestigiul României pe scena internațională este în mare parte datorat celor care au păstrat memoria și tradițiile înaintașilor și care continuă să ducă mai departe aspirațiile lor de libertate și prosperitate.

„România modernă, fondată pe viziunea elitelor care au însuflețit toate generațiile ultimilor două sute de ani, a fructificat eforturile și opera marilor ei personalități, printre care un loc important îl au cele provenind din rândul minorității germane. Prestigiul de care se bucură astăzi țara noastră este și opera tuturor celor care, păstrând memoria și tradițiile înaintașilor, le înțeleg ca pe o responsabilitate de a duce mai departe aspirațiile lor de libertate și de prosperitate”, a concluzionat președintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel