Proiectul prevede creșterea pensiilor prin majorarea în trepte a punctului de pensie, cât și recalcularea a milioane de pensii aflate în plată.
Proiectul legii, inițiat de fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, are un impact bugetar de 33 miliarde de lei în următorii doi ani (peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor. Legea a fost votată de Parlament în 26 iunie, după ce prima sa versiune fusese întoarsă de Curtea Constituțională.
Primele majorări de pensii în concordanță cu noua lege sunt prevăzute pentru luna septembrie.
Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 - 1.265 de lei, 2020 - 1.775 de lei, 2021 - 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News