În cadrul unei conferințe de presă, Iohannis a subliniat importanța acestei decizii și a subliniat necesitatea unei compensații rezonabile pentru acest gest.
„Noi facem aceste lucruri: donăm Patriot, ajutăm Ucraina, Republica Moldova, pentru că putem și pentru că așa este corect", a declarat președintele, referindu-se la sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova în contextul actualilor lor.
„Cred că toată lumea înțelege această afirmație foarte bine. România s-a transformat dintr-un stat care se ruga de toată lumea să o sprijine într-un stat care poate să exporte securitate. România a devenit mai sigură, mai puternică și mai implicată în ultimii 10 ani. Pretenția noastră e ca atunci când donăm sisteme gen Patriot să fim recompensați adecvat. Acest lucru se negociază în aceste zile cu partenerul american, cu NATO. Când se finalizează, lucrurile vor fi făcute publice.”, spune acesta.
Președintele a menționat că negocierile privind compensațiile sunt în desfășurare cu partenerii din Statele Unite și NATO și că detalii suplimentare vor fi făcute publice odată ce acestea vor fi finalizate.
Klaus Iohannis susține că Rusia este cel mai mare risc
În ceea ce privește securitatea regională, Klaus Iohannis a subliniat Rusia ca fiind cel mai mare risc pentru securitatea europeană și euro-atlantică, evidențiind nevoia ca statele NATO să fie pregătite pentru atacurile hibride ale Kremlinului.
"Unitatea și solidaritatea reprezintă avantajul nostru strategic, așa cum s-a văzut în anii de agresiune rusă asupra Ucrainei", a adăugat președintele. El a subliniat, de asemenea, importanța strategică a regiunii Mării Negre și a anunțat măsuri concrete pentru întărirea prezenței aliate în zonă.
"Am facilitat un coridor în Marea Neagră pentru tranzitul cererealelor ucrainene și am investit în infrastructură", a afirmat președintele. "România continuă să fie un susținător activ al viabilității economice a Ucrainei și va continua să sprijine eforturile de consolidare a apărării antiaeriene pe flancul estic al Alianței."
„România se va alătura unui coridor de mobilitate militară alături de Bulgaria și Grecia”
În plus, președintele a subliniat importanța mobilității militare în cadrul NATO și a anunțat că România va participa la un coridor de mobilitate militară alături de Bulgaria și Grecia.
"România susține ferm perspectiva nord-atlantică pentru Ucraina și va pleda pentru sprijin sporit pentru partenerii vulnerabili afectați de conflictele actuale", a mai spus Iohannis. "Republica Moldova rămâne o prioritate pentru noi, iar declarația finală de la summit va reflecta această poziție. Vom continua să sprijinim Republica Moldova în eforturile sale de a contracara atacurile hibride ale Rusiei."
„România se va alătura unui coridor de mobilitate militară alături de Bulgaria și Grecia. Este o inițiativă care ne aparține. Suntem gata să ne asumăm în continuare un rol activ, inclusiv prin găzduirea de structuri solide de comandă și control. De asemenea, marja acestui summit vom definitiva cu Bulgaria decizia anunțată anul trecut de crearea unui comandament regional pentru forțele speciale pe care ambii aliați România și Bulgaria îl pun la dispoziția NATO. Așa cum veți constata acest summit va evidenția și un angajament politic și practic sporit al NATO pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate.”, mai psune Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News