Iohannis, declarații de ULTIMĂ ORĂ la Bruxelles

Andreea Cosma |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii astăzi, la Bruxelles, în cadrul conferinţei anuale Transatlantice organizate de AmCham EU, privind cooperarea între UE şi SUA şi între UE şi NATO.

Şeful statului a declarat că România este "pe deplin dedicată" unei relaţii transatlantice puternice şi unei cooperări strânse între UE şi SUA şi între UE şi NATO, a declarat.

"O cooperare transatlantică puternică a fost dintotdeauna şi va rămâne o condiţie esenţială a prosperităţii pentru economiile noastre şi pentru cetăţenii noştri. Parteneriatul transatlantic rămâne relaţia strategică esenţială pe arena globală. Împreună, ţările noastre reprezintă de departe grupul de ţări cu cea mai mare influenţă din lume, ceea ce nu ar trebui să reprezinte, însă, un motiv de delăsare. România este pe deplin dedicată unei relaţii transatlantice puternice, cooperării strânse între UE şi SUA, precum şi între UE şi NATO. Ca partener strategic al Statelor Unite, România consideră că mandatul său la conducerea Consiliului UE reprezintă o oportunitate de a promova o agendă pozitivă de cooperare între Uniunea Europeană şi Statele Unite", a susţinut şeful statului la Conferinţa anuală Transatlantică, organizată de AmCham EU la Bruxelles.

 

K. Iohannis: Relaţia economică între UE şi SUA, cea mai importantă din lume



El a subliniat că relaţia transatlantică este o "ancoră" de stabilitate globală şi "motorul" prosperităţii comune.

"O Europă puternică, unită şi cu o economie de succes rămâne o necesitate pentru Statele Unite. Securitatea şi prosperitatea Europei nu pot fi separate de securitatea şi prosperitatea Americii. Relaţia economică dintre Statele Unite şi Europa este cea mai cuprinzătoare şi cea mai importantă din lume", a declarat Iohannis.

Şeful statului a precizat că, anual, au loc schimburi comerciale de aproximativ un trilion de dolari în bunuri şi servicii pe relaţia transatlantică, fiind create în jur de 7 milioane de locuri de muncă în SUA şi 5 milioane în UE. El a adăugat că peste 70% din investiţiile străine directe din SUA provin din Europa.

"Europa este bună pentru afacerile americane şi ne bucură să constatăm acest lucru. (...) Este adevărat că UE exportă mai multe bunuri în SUA decât importă, dar situaţia se compensează când vine vorba de servicii. Fiecare parte beneficiază de avantaje competitive, dar împreună suntem mai puternici decât suma părţilor", a susţinut Klaus Iohannis.

 

K. Iohannis: Este nevoie de mai multă transparenţă



El a precizat că UE va trebui să îşi adapteze politica comercială pentru a apăra interesele strategice ale membrilor săi şi pentru a reflecta noile realităţi din economia globală, inclusiv pe fondul situaţiilor care implică practici anticoncurenţiale.

În context, şeful statului a precizat că România sprijină modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

"Este nevoie de mai multă transparenţă şi de stabilirea unor mecanisme care să abordeze, în faze incipiente, tensiunile comerciale dintre parteneri", a menţionat Iohannis.

El a arătat că este nevoie şi de o reînnoire a angajamentului SUA în Europa în domenii strategice precum energia, noile tehnologii şi infrastructura critică şi de o întărire a cooperării în domeniul securităţii cibernetice şi al infrastructurii digitale. Şeful statului a mai spus că trebuie luate măsuri suplimentare pentru a sprijini antreprenoriatul şi competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii şi că este nevoie de o intensificare a cooperării strategice în domeniul energiei.

"SUA pot juca un rol esenţial în ceea ce priveşte securitatea energetică a continentului nostru. Companiile americane au pornit o veritabilă revoluţie energetică în America, iar această evoluţie se poate dovedi esenţială pentru securitatea energetică a Europei din perspectiva opţiunilor energetice ale regiunii. Încurajez companiile americane să îşi îndrepte atenţia serios şi pe termen lung înspre omoloagele lor din Europa şi către oportunităţile de afaceri de pe această coastă a Oceanului Atlantic", a transmis preşedintele Iohannis.

 

K. Iohannis, întrevedere cu Donald Tusk



Potrivit şefului statului, lumea se confruntă cu provocări serioase precum schimbările climatice, fenomenul migraţiei, terorismul şi populismul. El a completat că domeniul securităţii şi apărării devine "tot mai important".

"Dificultăţi economice reale sunt resimţite de prea mulţi cetăţeni, de pe ambele maluri ale Atlanticului. Trebuie să acţionăm împreună şi să arătăm că există un viitor pentru toţi şi că nimeni nu va fi lăsat în urmă", a afirmat preşedintele.

În opinia sa, în continuare, lumea se va confrunta cu provocări şi dificultăţi, dar acestea vor putea fi depăşite cu "puţină înţelepciune şi moderaţie colectivă".

"Strânsa noastră alianţă politică, economică şi strategică este rezultatul intereselor noastre comune din istoria noastră recentă, dar ceea ce ne leagă cu adevărat este împărtăşirea aceloraşi valori", a evidenţiat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi şi vineri la reuniunea Consiliului European. Joi, el va participa şi la Summitul PPE şi va avea o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel