Iohannis, despre Planul național pentru lupta contra cancerului: Presiunea pusă de pandemie pe sectorul sanitar a fost fără precedent

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Iohannis, despre planul național pentru lupta contra cancerului - Presiunea pusă de pandemie pe sectorul sanitar a fost fără precedent
Iohannis, despre planul național pentru lupta contra cancerului - Presiunea pusă de pandemie pe sectorul sanitar a fost fără precedent

Planul naţional de combatere a cancerului este lansat, în această seară, într-un eveniment care are loc la Palatul Cotroceni. Acest plan vine la scurt timp după un alt plan privind combaterea încălzirii globale.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, în această seară, la evenimentul de lansare a Planului național de combatere a cancerului, unde a susținut o alocuțiune. 

Presiunea pusă de pandemie pe sectorul sanitar a fost fără precedent. Cancerul este o boală care poate fi prevenită. Data de 4 februarie va fi declarată zi națională de lupta împotriva cancerului. Planul este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susținerea mea. Voi urmări îndeaproape progresul său. România e în topul statisticilor europene privind numărul bolnavilor de cancer, a spus președintele Klaus Iohannis.

În februarie anul trecut, Comisia Europeană lansa Planul European de Combatere a Cancerului, care alocă o sumă de 4 miliarde de euro pentru finanțarea programelor de prevenție, cercetare și tratare în interiorul Uniunii.

La noi, la nivelul Parlamentului, s-a creat un grup de lucru pentru combaterea cancerului, care a urmărit transpunerea în legislația românească a planului european. România are în prezent un program național de cancer la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin care sunt decontate o parte din tratamente și analize, precum și câteva programe de prevenție la nivelul Ministerului Sănătății.

 

Patru domenii principale de acțiune

 

Planul de combatere a cancerului este structurat în jurul a patru domenii principale de acțiune, cu zece inițiative emblematice și numeroase acțiuni de sprijin. Acest plan va fi pus în aplicare cu ajutorul întregii game de instrumente de finanțare ale Comisiei, pentru acțiunile de combatere a cancerului fiind alocat special un cuantum total de 4 miliarde de euro, inclusiv din partea programelor „UE pentru sănătate”, „Orizont Europa” și „Europa digitală”.

Prevenirea prin acțiuni care abordează principalii factori de risc precum tutunul (cu scopul de a se asigura faptul că, până în 2040, mai puțin de 5 % din populație consumă tutun), consumul nociv de alcool, poluarea mediului și substanțele periculoase. În plus, o campanie intitulată „HealthyLifestyle4All” („Un mod de viață sănătos pentru toți”) va promova o alimentație sănătoasă și activitatea fizică. Pentru a preveni tipurile de cancer cauzate de infecții, obiectivul Planului de combatere a cancerului este ca, până în 2030, cel puțin 90 % din populația țintă a UE de fete să fie vaccinată și să se sporească în mod semnificativ gradul de vaccinare a băieților.

 

Diagnostic și tratament al cancerului pentru toți

 

Depistarea timpurie a cancerului prin îmbunătățirea calității diagnosticelor și a accesului la acestea și prin sprijinirea statelor membre pentru a se asigura faptul că, până în 2025, 90 % din populația UE care se califică pentru screeningul de cancer la sân, de col uterin și colorectal beneficiază de această formă de depistare. Pentru a susține realizarea acestui obiectiv, va fi propus un nou program de screening pentru cancer, sprijinit de UE.

Diagnosticarea și tratamentul prin acțiuni menite să asigure o îngrijire mai bine integrată și cuprinzătoare în domeniul cancerului și abordarea accesului inegal la îngrijiri și la medicamente de calitate. Până în 2030, 90 % dintre pacienții eligibili ar trebui să aibă acces la centre oncologice integrate naționale, conectate prin intermediul unei noi rețele la nivelul UE. În plus, până la sfârșitul anului 2021 va fi lansată o nouă inițiativă intitulată „Diagnostic și tratament al cancerului pentru toți”, pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la diagnostice și tratamente inovatoare în domeniul cancerului, iar Inițiativa europeană pentru înțelegerea cancerului (UNCAN.eu) va ajuta la identificarea persoanelor expuse unui risc ridicat de a dezvolta forme comune de cancer.

Îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru persoanele care au supraviețuit acestei boli, inclusiv reabilitarea, posibila reapariție a tumorilor, bolile metastatice și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă. Va fi lansată o inițiativă intitulată „O viață mai bună pentru pacienții bolnavi de cancer”, care se va concentra asupra îngrijirii ulterioare.

România are în prezent un Program Naţional de Cancer la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin care sunt decontate o parte din tratamente şi analize, precum şi câteva programe de prevenţie la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel