Iohannis, despre procurorii români trimiși la Parchetul European: „În câteva zile mă lămuresc“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a răspuns unei întrebări cu privire la numărul de procurori români pe care România îi va delega Parchetului european, după ce Ministrul Justiției a anunțat că va trimite 10 procurori, deși Șefa EPPO, Laura Kovesi, a solicitat între 20-30 de procurori.

„Parchetul European a solicitat între 30 și 40 de procurori, iar Ministerul Justiției a aprobat doar 10. PE a respins oferta. Sunt suficienți 10 procurori europeni pe care România îi va trimite la Parchetul European, având în vedere că România conduce în Europa în ceea ce privește nivelul fraudelor pe fonduri europene? Sunteți de acord cu guvernul? 10 procurori delegați, sau ați dori între 20-30, așa cum a cerut  EPPO?“.

„Am auzit despre acest schimb de corespondență. În câteva zile mă lămuresc despre cum stau lucrurile, o să va spun. Dar cred că 10 din partea României am studiat cum fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 5, 10 procurori. Germania pune la dispoziție 11 procurori. Cred că România, cu cei 10 procurori, este de ajuns. Nu sună atât de rău. O să discut cu ministrul Justiției,cum s-a ajuns la acest număr. Bănuiesc că au fost discuții și cu Parchetele. O să vă spun“, a răspuns Klaus Iohannis.

Amintim că Ministerul Justiției a anunțat miercuri că România a propus un număr de 10 procurori delegați la Parchetul European, ceea ce situează țara noastră pe locul 5 printre statele membre. Potrivit oficialilor români, procedura de stabilire a numărului de procurori este încă în desfășurare.

Ministerul Justiției a propus un număr de 10 procurori și 20 de specialiști de suport

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, procedura de stabilire a numărului de procurori români delegați la Parchetul European (EPPO) a fost inițiată încă de la sfârșitul anului 2019 și este încă în derulare.

„Procedura este încă în curs de desfășurare atât între Ministerul Justiției din România și PSE, cât și între alte ministere de Justiție din alte state membre și PSE. Informațiile și afirmațiile vehiculate public conform cărora România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni nu au suport în situația reală din teren”, se arată în comunicat.

Ministerul Justiției a propus un număr de 10 procurori și 20 de specialiști de suport (polițiști, personal auxiliar etc.) după consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție.

„Orientativ, ca număr de procurori delegați, în raport cu cifrele neoficiale și nedefinitive vehiculate până la această oră (procesul de consultări fiind în curs, nedefinitivat), România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepția a 6-8 state, între care și România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 și respectiv 20 de procurori (2 state)”, mai precizează Ministerul Justiției.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel