Iohannis: În cazul în care România e amenințată, NATO va avea un răspuns pe măsură 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii miercuri, afirmând că România a atins cu succes obiectivele stabilite în cadrul Summitului NATO de la Vilnius. El a subliniat că prin implementarea noilor planuri de apărare ale Alianţei, România este acum în măsură să răspundă eficient oricărei ameninţări la adresa securităţii sale.

Preşedintele a evidenţiat importanţa eforturilor susţinute pentru asigurarea securităţii naţionale şi a subliniat că România este un partener solid şi de încredere în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. El a subliniat faptul că planurile de apărare ale NATO au fost adaptate în mod corespunzător pentru a face faţă noilor ameninţări la adresa securităţii, inclusiv în contextul specific al României.
"România şi-a îndeplinit şi de această dată obiectivele stabilite pentru acest Summit NATO deosebit de important. Este rezultatul unei munci de echipă şi mulţumesc tuturor celor implicaţi. Deciziile noastre de la acest Summit au demonstrat, fără echivoc, soliditatea legăturii transatlantice şi unitatea aliată", a spus şeful statului, în marja reuniunii la nivel înalt.

El a subliniat că în ceea ce priveşte postura NATO de descurajare şi apărare, în mod cert se face un pas decisiv în direcţia consolidării securităţii aliate.

Noi planuri de apărare ale NATO



"Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are un răspuns pe măsură pregătit", a punctat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că la reuniune s-a discutat şi despre cadrul referitor la creşterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune.

"Vom accelera procesele legate de pre-poziţionarea de echipamente", a adăugat Iohannis.

El a mulţumit tuturor Aliaţilor prezenţi în România pentru contribuţiile lor şi a salutat anunţul Spaniei de a disloca militari în ţara noastră.

Şeful statului a precizat că deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliaţi au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim.

El a mai spus că la acest Summit s-a făcut încă un pas în consolidarea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Preşedintele Iohannis a menţionat că în comunicatul final al Summitului se fac referiri la necesitatea monitorizării şi a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre.

Preşedintele a indicat că, la solicitarea României, sunt menţionate şi eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi a libertăţii de navigaţie, precizând că este prima dată când Marea Neagră propriu-zisă, beneficiază de un paragraf distinct în comunicatul final al unui Summit.

"La finalul acestui Summit, pot spune cu certitudine că, pentru postura Aliată pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, a fost un succes. Mesajul principal al acestei reuniuni este acela că NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective. Aceasta oferă României şi cetăţenilor săi cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga istorie", a

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel