Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţia s-a concentrat pe provocările privind implementarea Pactului Verde European, implicarea Uniunii Europene şi a României în combaterea schimbărilor climatice, educaţia privind schimbările climatice şi mediul, precum şi provocarea majoră reprezentată de războiul din Ucraina şi consecinţele acestuia în mai multe domenii.
Preşedintele Iohannis a subliniat implicarea României în mai multe domenii de interes
În timpul întâlnirii, Preşedintele Iohannis a subliniat implicarea României în gestionarea efectelor războiului din Ucraina şi a evidenţiat necesitatea menţinerii sprijinului european pentru ţara vecină şi pentru Republica Moldova, atât timp cât va fi necesar. De asemenea, Preşedintele a accentuat că România va continua să sprijine acţiuni şi politici menite să combată schimbările climatice şi să îmbunătăţească calitatea mediului.
Frans Timmermans a mulţumit Preşedintelui Iohannis pentru implicarea sa pe aceste teme de interes major, inclusiv în domeniul educaţiei pentru mediu şi climă, şi pentru promovarea unei abordări integrate la nivelul României în materie de tranziţie verde. Acesta a subliniat şi importanţa utilizării de către România a tuturor instrumentelor şi a fondurilor europene, inclusiv PNRR şi REPowerEU pentru investiţii în economia verde şi asigurarea tranziţiei climatice.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere şi cu preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, în aceeaşi zi.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă, despre aderarea României la Schengen în acest an
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că în întâlnirea pe care a avut-o, vineri, cu premierul Ulf Kristersson una din temele discutate a vizat obiectivul prioritar al României: aderarea la Schengen anul acesta.
Şeful Executivului de la Bucureşti a susţinut, vineri, o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez.
"I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces", a declarat Ciucă.
Ciucă: Am exprimat interesul României vizând consolidarea cooperării cu Suedia
"Este o mare plăcere pentru mine să mă aflu în Stockholm astăzi, mai ales ţinând cont de faptul că această vizită are loc în timpul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene. De altfel, este prima vizită bilaterală la nivel de prim-ministru în aproape două decenii. Totuşi, uneori, parteneriatele şi relaţia de încredere dintre naţiuni nu se reflectă în numărul de vizite, ci în gesturile concrete de încredere. (...)
Discuţiile pe care le-am avut astăzi cu domnul prim-ministru Kristersson au confirmat obiectivul nostru comun - revitalizarea şi eficientizarea dialogului, nu numai în privinţa cooperării noastre bilaterale, ci şi în calitate de parteneri UE şi viitori aliaţi NATO. De asemenea, am exprimat interesul României vizând consolidarea cooperării dintre ţările noastre atât în plan politic, cât şi în cel economic şi sectorial", a declarat Ciucă.
Totodată, premierul a arătat că a transmis premierului Kristersson sprijinul României pentru priorităţile preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.
"Am subliniat importanţa promovării agendei europene printr-o abordare consensuală bazate pe solidaritate şi orientate spre consolidarea unităţii şi rezilienţei la nivel european", a declarat Ciucă conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News