Hanwha, compania producătoare, este singura rămasă în competiție, iar negocierile sunt în curs cu Guvernul român. Trei miniștri români, împreună cu președintele Klaus Iohannis, sunt prezenți la Seul pentru a discuta detaliile contractului.
"Raza maximă este de 54 de kilometri, este foarte rapid", a explicat Heo Man Jung, cercetător principal la Hanwha în domeniul artileriei. Obuzierul K9 Thunder, care poate ajunge la o viteză de peste 67 km/h, a fost utilizat cu succes de către Coreea de Sud în momente de criză, cum ar fi în anul 2010. Structura vehiculului oferă o protecție excelentă pentru militarii aflați în interior și este adaptată pentru funcționare în orice tip de climă.
Iohannis va sta trei zile în Coreea de Sud
Contractul, evaluat la peste 850 de milioane de euro, are o durată de 60 de luni și este finanțat din fonduri bugetare. Anul trecut, MApN a solicitat trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, precum și un număr considerabil de proiectile explozive, fumigene, de iluminare și inerte. Obuzierele K9 Thunder sunt deja în uz în nouă țări, printre care se numără și cinci state membre NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia.
În contextul vizitei de trei zile a președintelui Klaus Iohannis la Seul, sunt programate semnarea mai multor memorandumuri între guvernele României și Coreei de Sud, inclusiv în domeniul apărării. Șeful statului este însoțit de miniștrii apărării, afacerilor externe și energiei, subliniind importanța și angajamentul ferm al României în consolidarea relațiilor bilaterale și a cooperării în domeniul militar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News