"Noi, cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moştenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spaţiul strămoşilor noştri. Este datoria şi responsabilitatea noastră de a omagia trecutul şi de a insufla generaţiilor viitoare idealurile naţionale reîncărcate cu noi semnificaţii. (...) Trebuie să arătăm generaţiilor viitoare că noi suntem, prin ceea ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri", a spus şeful statului la inaugurarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia.
Şeful statului s-a declarat onorat să fie preşedinte al României în perioada Centenarului Marii Uniri.
În alocuţiunea sa, preşedintele a evocat momentele de la 1918.
"Datorită angajamentului conducătorilor săi, contribuţiei intelectualilor şi voinţei populare, Marea Unire a valorificat apropierea dintre români şi minorităţile naţionale pentru construirea unui stat al demnităţii umane, al bunei convieţuiri şi al toleranţei", a spus Iohannis.
El a arătat că Monumentul Centenarului Marii Uniri întruchipează "îmbrăţişarea de acum un secol dintre românii aflaţi de o parte şi de alta a Carpaţilor".
"Vă chem să păstrăm în suflete recunoştinţa noastră pentru făuritorii modernităţii României, construind în acelaşi timp un viitor mai bun pentru cetăţenii ei. România noastră pe care dorim să o transmitem urmaşilor noştri va fi o ţară demnă şi puternică, bine integrată prin educaţie, cultură şi creativitate într-o Europă a valorilor şi prosperităţii şi libertăţii. La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România!", a transmis Iohannis.
Şeful statului a fost primit cu aplauze şi cu urale la evenimentele de la Alba Iulia.
Printre cei care participă la evenimentele de la Alba Iulia se numără patriarhul Daniel, procurorul general, Augustin Lazăr.
Preşedintele Klaus Iohannis a depus, sâmbătă, o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand "Întregitorul". El asistă la ceremonia militară organizată la Alba Iulia cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News