Preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat luni pe românii din Franţa să fie mai uniţi şi să rămână implicaţi pentru a contribui la modernizarea României.
"Cunosc bine aspiraţiile şi dificultăţile pe care le întâmpinaţi. În acest moment special, vă îndemn să fiţi mai uniţi decât oricând şi să rămâneţi la fel de implicaţi pentru a contribui, fie la Paris, fie chiar în ţară, la modernizarea României. Poate că unificatorul, catalizatorul care uneşte ingredientele la care am făcut referire este redobândirea încrederii într-un destin: cel al unei Românii puternice, europene, care îşi respectă trecutul şi priveşte cu încredere spre viitor", a declarat şeful statului la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti organizată la Ambasada României la Paris.
El le-a transmis românilor din Franţa că reprezintă cu cinste România.
Şeful statului s-a declarat bucuros şi emoţionat să se întâlnească cu românii din Franţa în contextul sărbătorii Centenarului Marii Uniri.
"Este un moment simbolic, de extraordinară bucurie pentru noi toţi. Şi este firesc să fie aşa, fiindcă Marea Unire a însemnat, pe lângă înfăptuirea 'visului de veacuri' al românilor, şi o transformare profundă a ţării noastre. Unirea a adus cu sine modernizarea României şi integrarea ei în rândul naţiunilor europene. Ştim cu toţii însă că ziua mult aşteptată a venit după o perioadă foarte grea. La începutul anului 1918, când ţara era sub ocupaţie străină, când populaţia se confrunta cu mari lipsuri, puţini şi-au imaginat că 1 decembrie îi va găsi pe românii din Vechiul Regat alături de cei din Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Au fost sacrificii foarte mari pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, urmate de eforturi politico-diplomatice neobosite. Mai presus de toate, însă, au existat speranţă şi o încredere fără margini a înaintaşilor noştri de la 1918 într-un destin comun al tuturor românilor", a spus Iohannis.
Preşedintele a afirmat că Franţa a fost un partener de nădejde al României în Primul Război Mondial, amintind de misiunea militară condusă de generalul Berthelot şi de faptul că graniţele României Mari au fost trasate inclusiv în urma recomandărilor corecte ale geografului francez Emmanuel de Martonne.
"Franţa a jucat un rol de seamă în recunoaşterea Marii Uniri. La o sută de ani după acest moment, iată că România şi Franţa sunt tot împreună. Acesta este de altfel şi scopul vizitei mele la Paris, să mă asigur că această relaţie, care a adus atâtea satisfacţii, atât românilor, cât şi francezilor, va continua şi va deveni tot mai puternică. Pentru aprofundarea acestei relaţii voi semna, împreună cu preşedintele Emmanuel Macron, o declaraţie politică privind Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre", a declarat Iohannis.
El a amintit că la prima sa vizită la Paris în calitate de şef al statului, în februarie 2015, a convenit cu omologul francez de atunci organizarea unui sezon cultural care se va derula, succesiv, începând de marţi, în Franţa şi în România.
Aproximativ 300 de români stabiliţi în Franţa au participat la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Între cei care au fost la întâlnire s-a numărat şi Ivan Patzaichin.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează luni şi marţi o vizită oficială în Franţa cu prilejul inaugurării Sezonului cultural România-Franţa, care vizează zece ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, precum şi celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918. Marţi, şeful statului se va întâlni cu omologul său francez, Emmanuel Macron.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News