Iohannis reia, joi, consultările cu partidele, pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de domnul Dacian Cioloș.

În consecință, în temeiul prevederilor art. 85 alin 1 și ale art. 103 alin 1 din Constituția României, Președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie a.c., începând cu ora 11.00.

UPDATE. Guvernul propus de Cioloș nu a fost votat de Parlament. Se va desemna un alt premier

Guvernul Cioloș a fost respins la votul din Parlament. Acesta a reușit să strângă 88 de voturi „pentru” din necesarul de 234 de voturi pentru învestitură. Potrivit unor surse, în afară de cei 78 de parlamentari ai USR (doi au fost absenți) ar fi votat zece parlamentari de la PNL și minorități.  

Rezultatul a confirmat luările de poziție formulate încă de după desemnarea lui Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier, precum și declarațiile din ședința de miercuri. Majoritatea reprezentanții PNL și ai UDMR au fost în sală, dar nu au votat, iar PSD a anunțat că votează împotrivă. Premierul Florin Cîțu nu era în sală în momentul în care a fost chemat la vot.

În urma respingerii învestirii guvernului Cioloș, președintele Klaus Iohannis urmează să reia procedura de desemnare a unui candidat pentru funcția de premier. Principala problemă a coaliției care a guvernat din decembrie 2020 până la demisia miniștrilor USR, în septembrie, este refuzul USR de a-l mai accepta pe Florin Cîțu ca prim-ministru, variantă exclusă de Partidul Național Liberal. 

 

Majoritatea pozițiilor exprimate în ședința de plen au pus accent pe criza sanitară

 

Una dintre soluțiile pe care președintele Iohannis le are este desemnarea unui alt premier din partea PNL. Desemnarea lui Florin Cîțu riscă să ducă la o nouă respingere și ar ridica semne de întrebare, în condițiile în care președintele a criticat, marți, autoritățile pentru lipsa măsurilor care ar fi permis evitarea crizei actuale din sănătate.

Majoritatea pozițiilor exprimate în ședința de plen au pus accent pe criza sanitară și au subliniat faptul că ministrul propus pentru Sănătate, Ioana Mihăilă, este același ministru care a gestionat domeniul timp de mai mult luni, fără a fi luat măsuri pentru prevenirea actualei situații și fără a fi demisionat dacă ar fi fost împiedicată să o facă.

„Nu putem să depășim această criză cu oameni care au decredibilizat în mod repetate sistemul medical și corpul medical", a spus deputatul Alexandru Rafila, din partea PSD.

Tocmai rezolvarea actualei crize a fost invocată de USR și Dacian Cioloș în cererea de acordare a unui vot pentru învestirea guvernului. UDMR a transmis că USR e așteptat la reluarea dialogului cu foștii parteneri chiar dacă, a spus liderul UDMR Kelemen Hunor, USR este cel care a renunțat la coaliția de guvernare și a dorit să se răzbune prin dărâmarea guvernului Cîțu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel