"Am avut astăzi o discuţie telefonică foarte bună cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, cu privire la relaţiile bilaterale dintre România şi Bulgaria şi priorităţile europene cu accent pe securitatea energetică şi interconectivitate", a scris preşedintele Iohannis pe Twitter.
Vezi și: Preţul gazelor naturale în Europa a revenit sub 200 de euro pentru un Megawatt-oră
România are o capacitate de import al energiei de 2.575 MW
Capacitatea de import de energie a ţării în prezent este de 2.575 MW, din care 1.100 MW pe graniţa cu Bulgaria, 850 MW pe graniţa cu Ungaria, 500 MW pe cea cu Serbia şi 125 MW pe relaţia cu Ucraina, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), remis, joi, conform Agerpres.
"Având în vedere situaţia actuală privind asigurarea energiei la nivel european şi naţional, este foarte important pentru sistemul electroenergetic din România şi, implicit, pentru consumatori să existe capacităţi de interconexiune crescute, destinate tranzacţiilor transfrontaliere, pentru a se asigura necesarul intern de energie electrică", spun reprezentanţii ANRE.
În acest context, ANRE a aprobat Raportul anual de monitorizare privind capacitatea minimă disponibilă pentru comerţul transfrontalier pentru anul 2021, elaborat de Transelectrica.
Valorile medii pentru comerţul transfrontalier sunt mai mari decât valorile prevăzute
În urma analizei Raportului, ANRE a constatat că valorile medii ale capacităţilor minime disponibile pentru comerţul transfrontalier sunt mai mari decât valorile prevăzute în Planul de acţiuni pentru anul 2021, fiind astfel îndeplinite ţintele stabilite pentru acest an, şi a aprobat Raportul anual de monitorizare privind capacitatea minimă disponibilă pentru comerţul transfrontalier pentru anul 2021.
În prezent, capacitatea de import pe graniţa cu Ungaria este de 850 MW, pe graniţa cu Bulgaria 1.100 MW, pe graniţa cu Serbia 500 MW şi cu Ucraina 125 MW.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News