Publicitate
Fostul șef de stat, în vârstă de 92 de ani, ar putea rămâne astfel fără titlul de revoluționar cu merite deosebite. Dosarul este înregistrat la Tribunalul București, însă nu a primit un prim termen până acum.
Solicitarea vine de la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, după ce a fost adoptat un document de către această instituție în Guvern, la finalul lunii mai. Acum, Guvernul a mers cu această solicitare în instanță, la Tribunalul București.
Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a demarat procedura privind retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 pentru fostul preşedinte Ion Iliescu.
Într-un document transmis Asociaţiei 21 Decembrie, Secretariatul de stat informează că a luat în discuţie o adresă înaintată de organizaţie privind îndeplinirea de către Ion Iliescu a condiţiilor de obţinere a titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 - Luptător remarcat prin fapte deosebite.
Ion Iliescu, la un pas să rămână fără certificatul de revoluționar
Potrivit documentului, "comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR".
"Având în vedere faptul că, în perioada 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (...) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 - 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM", se completează în documentul citat.
Conform acestuia, "în unanimitate, s-a decis de către membrii comisiei (...) transmiterea către Serviciul Juridic a unui exemplar din procesul verbal, în vederea demarării acţiunii în anulare a certificatului în instanţa de contencios administrativ, iar ulterior pronunţării de către instanţă a hotărârilor judecătoreşti de anulare transmiterea unei adrese către Serviciul pentru revoluţionari pentru retragerea titlului".
Asociaţia 21 Decembrie 1989 a transmis secretariatului de stat o adresă cu privire la îndeplinirea condiţiilor de obţinere a titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător remarcat prin fapte deosebite de către Ion Iliescu.
Deputatul PNL Florin Roman a fost iniţiator al proiectului de modificare a Legii nr 341/2004, în colaborare cu Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi Marian Moroşanu - "Ceauşescu".
Reprezentanții instituției au constatat deja că fostul președinte a primit acest certificat pe nedrept, după ce au analizat datele din CV-ul lui Ion Iliescu.
Legea din România spune clar că nu pot obține certificat de luptător la Revoluție cei care în perioada 1945 sau 1989 au deținut o funcție de conducere în Partidul Comunist Român.
Prima decizie care va fi dată de Tribunalul București nu va fi definitivă, astfel că urmează ca judecătrii de la Curtea de Apel București să decidă dacă retrag sau nu acest certificat de revoluționar lui Ion Iliescu.
Ce înseamnă pierderea titlului de revoluționar pentru Iliescu
Ion Iliescu își va pierde, totodată, toate beneficiile care vin odată cu acest titlu.
Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România începe, astfel, acțiunea de anulare a certificatului în instanța de contencios administrativ, iar ulterior pronunțării de către instanță a hotărârii judecătorești de anulare se va transmite adresă către Serviciul pentru revoluționari pentru retragerea titlului.
O persoană care pierde titlul de revoluționar pierde, totodată, prioritatea la închirierea şi cumpărarea de locuințe din fondul de stat, atribuirea fără plată a locurilor de veci în cimitir, acces gratuit la tratament și consultații în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătății şi Ministerului Apărării Naționale, medicamente gratuite, acces gratuit la sanatorii și baze de tratament aparținând Ministerului Sănătăţii etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News