Ionela o scapă rar din ochi pe doamna Anna. O însoțește, bineînțeles, atunci când aceasta face una dintre plimbările sale cu căruciorul în apartamentul ei din Hartberg. Altfel nu se poate, pentru că femeia de 95 de ani are nevoie de îngrijire și atenție non-stop.
"Este munca vieții mele", spune cu plăcere românca de 30 de ani. "Chiar dacă am renunțat la destul de multe lucruri pentru asta". Ea este îngrijitoare 24 de ore din 24 în Styria de cinci ani.
Ionela Haret: "Am renunțat la viața mea pentru profesia de asistent medical"
Ziua începe pentru Ionela la ora șase dimineața. "Mai întâi arunc o privire la cum a dormit doamna Anna și deschid perdelele. Soarele de dimineață este deosebit de important pentru persoanele în vârstă", spune îngrijitoarea, care provine din orășelul Oravița. "După aceea, este timpul să aranjez medicamentele pentru ziua respectivă și să pregătesc un ou fiert moale. "Luăm micul dejun împreună în fiecare zi", spune asistenta. O conversație comună dimineața este baza pentru o zi de lucru reușită - pentru ambele părți.
Ionela Haret câștigă în prezent 2400 de euro brut pe lună. Românca este una dintre multele femei care lucrează în Austria prin intermediul unei agenții ca așa-numită îngrijitoare 24 de ore din 24: "Sunt responsabilă pentru îngrijirea completă a pacienților mei. Aceasta include gătitul, curățenia, spălatul, călcatul și cumpărăturile", spune Ionela.
Românca, cerere către politicienii austrieci: „Îngrijitoarele care ingrijesc de clienți imobilizați la pat ar trebui să câștige cu o treime mai mult, este o muncă foarte grea“
„Îngrijitoarele care trebuie să aibă grijă de clienți imobilizați la pat ar trebui să câștige de fapt cu o treime mai mult, deoarece este o muncă foarte grea. Aceasta este cererea mea către politicieni“, spune Ionela Haret, îngrijitoare 24 de ore din 24, într-un interviu pentru Kleine Zeitung.
"Dar sunt foarte norocoasă cu doamna mea, Anna, care este mereu bine dispusă, face glume și mă face să râd. Asta este atât de important în asistența medicală", spune Ionela. Și: ea este încă foarte agilă și mobilă.
Un alt ritual este acela de a găti împreună în fiecare zi. "Ca îngrijitor, trăiești viața bătrânilor, ca să spunem așa, iar acest lucru este important și bun, pentru că trebuie să te identifici cu ei." După ce vasele sunt din nou spălate, Ionela folosește pauza de prânz de trei ore pentru a se odihni sau pentru a se plimba. "Aici obișnuiesc să iau legătura cu familia mea din România. Din când în când mi se face dor de casă. Am renunțat la toată viața mea acolo", recunoaște Haret.
După-amiezile seamănă și ele în fiecare zi: tabla de joc "Ludo" își are locul fix în colțul din Herrgotts și rămâne aici la îndemână pentru Ionela. "Aceasta este și una dintre sarcinile noastre, oamenii în vârstă trebuie să fie lăsați să devină copii și să se bucure de mici succese la jocurile de societate", spune tânăra de 30 de ani. De obicei, iau o gustare sau o cacao caldă cu puțin timp înainte de a o însoți pe Anna la baie și apoi în pat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News