Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a reacționat marți după-amiază într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3 CNN, în contextul deciziei Direcției Naționale Anticorupție de a începe urmărirea penală împotriva sa.
În timpul interviului, Înalt Preasfințitul Teodosie a afirmat: „Se efectuează verificări. Nu există probe, nu există nicio urmărire. Nu mă angajez în speculații, și nu mă interesează ce se întâmplă. Eu afirm că nu am nicio problemă. Am fost chemat, dar n-am dat nicio declarație, că n-am ce să declar“, clarificând astfel poziția sa în fața anchetei în curs.
ÎPS Teodosie, după ce DNA a anunțat că este urmărit penal
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Teodosie, se află în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Constanța, care au dispus continuarea urmăririi penale împotriva acestuia și a unui consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, denumit în comunicatul DNA drept P.I.
Conform comunicatului emis de DNA, cei doi suspecți sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență (în cazul Înalt Preasfințitului Teodosie) și complicitate la cumpărare de influență (în cazul consilierului P.I.). Ancheta se bazează pe suspiciunea rezonabilă că Înalt Preasfințitul Teodosie ar fi promis unui om de afaceri o sumă de 160.000 de lei, reprezentând 20% dintr-o sumă totală de 800.000 de lei. Această sumă urma să fie obținută de omul de afaceri pentru Arhiepiscopia Tomisului, iar influența ar fi fost exercitată asupra funcționarilor cu drept de decizie în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Negocierile pentru această presupusă "înțelegere" s-au desfășurat în luna iulie a anului 2023 și au inclus participarea consilierului P.I. la discuție. Banii promiși ar fi trebuit să fie utilizați pentru finanțarea lucrărilor de construcție sau reabilitare a unor unități de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
Atât Înalt Preasfințitul Teodosie, cât și consilierul P.I. au fost informați cu privire la acuzații și au fost aduși la cunoștință de către procurori a calității lor procesuale. În acest stadiu al anchetei, efectuarea urmăririi penale reprezintă o etapă a procesului penal și nu presupune o vinovăție prealabilă conform principiului prezumției de nevinovăție.
Reacția BOR, după ce DNA a anunțat urmărirea Penală împotriva lui ÎPS Teodosie
Într-un peisaj în care fenomenul corupției pare să-și facă simțită prezența inclusiv în cele mai înalte cercuri religioase, un proaspăt scandal a fost declanșat în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
În fața acestor acuzații grave, Vasile Bănescu, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, a accentuat importanța eforturilor conjugate ale autorităților judiciare și bisericești în vederea elucidării cazurilor de corupție reală. A subliniat că atât instanțele de judecată cât și instituțiile bisericești sunt natural interesate de lămurirea unor asemenea situații. De asemenea, a evidențiat că sancționarea și combaterea corupției reprezintă imperativ moral, fiind esențiale pentru menținerea onoarei și credibilității unei instituții.
”Autorităţile judiciare, ca şi cele bisericeşti sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupţie reală. Sancţionarea şi combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează şi a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă şi legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunităţii, inclusiv ecleziale”, a afirmat reprezentantul BOR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News