Iranul plănuiește să livreze drone Rusiei, pe care să le folosească în timpul invaziei din Ucraina

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Iranul va livra 'sute de drone' Rusiei care întâmpină dificultăţi în faţa rezistenţei armatei ucrainene în estul ţării, a afirmat luni consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, scrie AFP.

'Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să livreze Rusiei până la câteva sute de drone, printre care aparate de luptă, într-un timp foarte scurt', a explicat el în cursul unui briefing de presă la Washington.

Aceste informaţii 'indică, de asemenea, că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruse în utilizarea acestor drone, iar primele sesiuni de antrenament urmau să debuteze la începutul lui iulie', a adăugat consilierul prezidenţial, subliniind că nu ştie dacă aceste drone au fost deja livrate de Teheran.

Aparate iraniene au fost deja folosite de rebelii houthi din Yemen 'pentru a ataca Arabia Saudită', a mai spus el.

Iranul plănuiește să livreze drone Rusiei

 

Dronele au jucat un rol important încă de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, pentru operaţiuni de recunoaştere, tiruri de rachete sau lansări de bombe. Invazia Ucrainei are 'un cost uriaş' pentru Moscova confruntată cu probleme în întreţinerea armamentului său în timp ce forţele ruse cuceresc teren în estul ţării, a explicat Jake Sullivan.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, lansatoare de rachete multiple HIMERS şi obuze cu precizie ridicată. Washingtonul a furnizat deja o asistenţă militară Kievului în valoare de 6,9 miliarde de dolari de la declanşarea invaziei ruse.

Potrivit consilierului prezidenţial, 'Rusia şi-a ratat deja în mare măsură obiectivele în Ucraina', care erau 'cucerirea capitalei Kiev, distrugerea Ucrainei ca ţară, eliminarea identităţii ucrainene şi integrarea Ucrainei la Rusia'. 'Obiectivul fundamental al strategiei noastre este să punem ucrainenii într-o poziţie cât mai puternică pe câmpul de luptă, astfel încât să fie într-o poziţie de forţă la masa negocierilor atunci când soseşte diplomaţia', a explicat Jake Sullivan, citat de AFP, titrează Agerepres.

 

Parchetul Militar din România, anchetă privind românii - victime ale invaziei ruse din Ucraina

 

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra oamenilor cu cetăţenie română din ţara vecină.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal.

„Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei Parchetelor Militare. În fapt s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei - stat independent şi suveran.

Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina.

Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României", anunţă Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Parchetul susţine că, potrivit art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică şi infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin contra unui cetăţean român.

"Jurisdicţia se exercită de organele de urmărire penală române şi pe baza principiului universalităţii. Cercetările au în vedere şi deţinerea de către cetăţeni ucraineni a cetăţeniei române", spun procurorii militari, potrivit unui comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel