Curtea de Justiție a Uniunii Europene a aplicat amenzi de 3 milioane și, respectiv, 2 milioane de euro României și Irlandei, pentru că nu au transpus, pe deplin, în legislația lor internă, directiva privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului.
Comisia Europeană a adus aceste două state membre în fața instanței din Luxemburg, în august 2018, pentru că nu au îndeplinit termenul de transpunere a dreptului comunitar, în ciuda faptului că primiseră deja două avertismente. Termenul a expirat la 26 iunie 2017.
Inițial, Bruxelles-ul a solicitat CJUE să impună o penalitate periodică pe de o parte, iar pe de altă parte, plata unei sume forfetare. După ce a aprobat integral atât Bucureștiul, cât și Dublin, directiva europeană de combatere a spălării banilor, Executivul comunitar a refuzat să solicite plata unei penalități zilnice, dar și-a menținut pretenția ca judecătorii europeni să condamne cei doi parteneri să plătească o sumă forfetară, precizează agenția Europa Press.
Cu toate acestea, România și Irlanda au susținut că această afirmație nu a fost justificată și nici proporționată. De asemenea, au considerat că Bruxelles-ul nu a motivat de o manieră detaliată pentru fiecare caz decizia sa de a solicita amenzi forfetare.
Cu toate acestea, Marea Cameră a Curții de Justiție a UE a fost de acord cu Comisia Europeană și a condamnat România și Irlanda să plătească amenzi de 3 milioane, respectiv 2 milioane de euro. Judecătorii europeni au ajuns la concluzia că niciuna dintre cele două țări nu a adoptat dispozițiile directivei și nici nu au comunicat măsurile executivului comunitar până la expirarea termenul prevăzut în directivă.
În plus, instanța din Luxemburg a reamintit că obligația de a comunica măsuri de transpunere se referă la obligația partenerilor comunitari „de a transmite informații suficient de clare și precise” despre aceștia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News