Reputația Bisericii din Irlanda a fost zdruncinată de o serie de scandaluri cu preoți pedofili, abuzuri din ateliere, adopții forțate ale copiilor nelegitimi și alte probleme sensibile.
În 2018, Papa Francisc și-a cerut iertare pentru toate aceste scandaluri în timpul primei vizite papale în țară în aproape patru decenii.
Rămășițele a 802 de copii - de la nou-născuți până la copiii de trei ani - au fost înmormântate între 1925 și 1961 într-una dintre așa-zisele Case pentru mame și bebeluși, potrivit unui raport provizoriu din 2017.
Prim-ministrul de atunci, Enda Kenny, a descris locul de înmormântare de la Tuam, din Galway, drept o „cameră a ororilor”.
Ancheta, lansată în urmă cu șase ani
Ancheta a fost lansată în urmă cu șase ani, după ce dovezile unui cimitir în masă nemarcat la Tuam au fost descoperite de istoricul local amator Catherine Corless, care a spus că a fost bântuită de amintiri din copilărie cu copiii foarte slabi de la casa administrată de biserică.
Rudele au susținut că bebelușii au fost maltratați pentru că s-au născut din femei necăsătorite și împreună au fost văzuți ca o pată pe imaginea Irlandei, o națiune catolică devotată.
Evidențele guvernamentale arată că rata mortalității copiilor în casele în care zeci de mii de femei, inclusiv victimele violurilor, au fost trimise să nască, a fost adesea de peste cinci ori mai mare decât a celor născuți de părinți căsătoriți.
Biserica a condus multe dintre serviciile sociale ale Irlandei
Biserica a condus multe dintre serviciile sociale ale Irlandei în secolul al XX-lea. În timp ce erau conduse de călugărițe, casele au primit finanțare de la stat și, în calitate de agenții de adopție, au fost reglementate de stat.
În timp ce alegătorii irlandezi au aprobat în număr covârșitor avortul și căsătoriile homosexuale în urma unor referendumuri din ultimii ani, acest scandal a readus în atenție modul în care femeile și copiii au fost tratați în trecutul nu prea îndepărtat.
Raportul de peste 3.000 de pagini este o lectură dificilă, a declarat luni vicepremierul Leo Varadkar.
„A fost un eșec social enorm și o rușine socială imensă că avem o generație furată de copii”, a declarat la postul național de radio RTE, potrivit Digi24.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News