Israel - studiu: vaccinul Covid este mult mai sigur decât infectarea cu virusul SARS CoV-2

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul studiu de amploare care compară riscurile vaccinării față de infecția cu virusul SARS CoV-2, pe aceiași subiecți, în același timp, arată că riscurile infecției depășesc cu mult orice risc din vaccin, au anunțat cercetătorii.

Un studiu amplu, care a implicat aproape 2 milioane de oameni, din Israel, arată că vaccinul Pfizer - BioNTech crește ușor riscul de inflamație cardiacă, ganglioni limfatici umflați și zona zoster, în timp ce se constată că infectarea cu Covid-19 crește riscul de inflamație cardiacă și riscul formării de cheaguri de sânge, atacuri de cord și alte evenimente mortale.

Dr. Ran Balicer de la Institutul de Cercetări Clalit din Tel Aviv împreună cu colegii săi, au publicat un raport în New England Journal of Medicine, preluat de CNN.com, în care au precizat că: „în studiu, într-un cadru de vaccinare în masă la nivel național, vaccinul BNT162b2 nu a fost asociat cu un risc crescut al evenimentelor adverse examinate”. Nu au fost găsite cazuri suplimentare de miocardită, produse de vaccinurile de la Moderna și Pfizer. În schimb, au fost adăugate până la aproximativ trei cazuri suplimentare la 100.000 de persoane vaccinate, aproape în totalitate în rândul tinerilor. „Principalele reacții adverse potențiale identificate includeau un risc excesiv de limfadenopatie - umflarea glandelor limfatice, infecție cu herpes zoster - zona zoster, apendicită și miocardită”, au descoperit cercetătorii.

„Nu s-a estimat că infecția cu SARS-CoV-2 are un efect semnificativ asupra incidenței limfadenopatiei, infecției cu herpes zoster sau a apendicitei, dar s-a estimat că va duce la un risc substanțial excesiv de miocardită” au mai afirmat experții. În schimb, infecția cu Covid-19 a crescut riscul miocarditei cu mult mai mult decât vaccinarea; aproximativ 11 cazuri la 100.000 de persoane vaccinate. Vaccinul BNT162b2 pare să fie protector împotriva anumitor afecțiuni, cum ar fi anemia și hemoragia intracraniană, mai afirmă cei de la Institutul de Cercetări Clalit.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel