Israelul a intrat în Liban. Armata israeliană atacă masiv

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avertizare MAE: Românii din Liban trebuie să plece de urgență / (Agerpres)
Avertizare MAE: Românii din Liban trebuie să plece de urgență / (Agerpres)

Armata Israelului a intrat în sudul Libanului într-o ofensivă terestră, relatează The Jerusalem Post. 

Aceasta este prima operațiune terestră a IDF în Liban de la al Doilea Război din Liban din 2006.

Armata israeliană și cea libaneză au început să facă mișcări în jurul orei 21:00, în legătură cu iminentul atac al Israelului asupra Libanului.

La ora 20:39, IDF a luat măsuri concrete de ultim moment care au dus la invazie, declarând zone militare închise la Metulla, Misgav Am și Kfar Giladi.

La scurt timp, armata libaneză a început să se retragă din mai multe poziții din sudul Libanului.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah au escaladat într-un război deschis

Rapoarte neconfirmate au indicat că IDF a deschis focul cu tancuri asupra unor poziții din sudul Libanului.

Luni seara, Jerusalem Post a raportat că invazia Libanului ar putea începe în momentul în care cabinetul de securitate aprobă decizia, potrivit unor surse. Cabinetul, care a început să se reunească pe această temă la ora 19:30, avea pe masă mai multe opțiuni cu privire la tipul de invazie, deși se așteaptă ca accentul inițial să fie pus pe sudul Libanului.

Un obiectiv important al invaziei va fi eliminarea infrastructurii pe care forțele speciale Radwan ale Hezbollah ar fi putut să o folosească pentru a invada Israelul și pentru a amenința orașele de la granița nordică.

În plus, președintele american Joe Biden și o serie de oficiali americani au avertizat cu privire la o iminentă invazie israeliană a sudului Libanului, care ar putea începe luni noapte.

Surse de rang înalt din IDF s-au declarat extrem de surprinse de cât de ineficient a fost Hezbollah în a răspunde asaltului militar asupra sa din ultimele două săptămâni, în special de la asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a avut loc vineri.

Aceleași surse au declarat că o majoritate semnificativă a capacității Hezbollah de a riposta pe frontul intern israelian a fost afectată. 

Israelul se aștepta la un atac la Haifa

 

De când Israelul a început să bombardeze Hezbollah, adică din urmă cu două săptămâni, se credea că va putea obține un anumit element de surpriză și va reduce capacitatea grupului terorist libanez de a riposta. Impunerea de către Comandamentul Frontului Intern a restricțiilor în tot nordul țării, inclusiv în Haifa, a prefigurat îngrijorarea că armata israeliană se aștepta ca Haifa să fie puternic lovită.

Cu toate acestea, niciun locuitor din Haifa nu a fost ucis de Hezbollah, iar orașul a fost abia atins. De asemenea, multe dintre regiunile din sudul nordului, despre care se credea că vor fi puternic lovite de rachetele cu rază lungă de acțiune ale Hezbollah, au fost minim afectate în comparație cu prognoza sumbră.

De fapt, niciun israelian nu a fost ucis de Hezbollah de la moartea lui Nasrallah, în urmă cu trei zile.

Orașe precum Safed, Acre, Nahariya, Kiryat Shmona și sate din nord, care au fost sub foc de rachete cu rază scurtă de acțiune pentru perioade prelungite, rămân în această situație, dar nivelul de amenințare nu este nici pe departe la nivelul strategic pe care IDF se aștepta să îl pună Hezbollah. 

Faptul că oficiali de rang înalt ai IDF confirmau luni că o majoritate semnificativă a capacităților Hezbollah a fost afectată, în timp ce vineri mulți dintre acești oficiali avertizau că astfel de afirmații sunt doar aroganță, pare să indice cum vidul de răspuns al Hezbollah de-a lungul mai multor zile a schimbat perspectiva. 

Nu a existat nicio declarație oficială a Hezbollah despre război de vineri până luni și nu este clar cine îl va înlocui pe Nasrallah sau când va fi făcut un astfel de anunț. Cu alte cuvinte, nu este clar cine conduce Hezbollah acum și dacă va exista un lider central care să coordoneze organizația. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel