Israelul se luptă pentru a bloca pactul nuclear SUA-Iran, pe fondul temerilor că un nou acord ar facilita finanțarea grupurilor militante, inclusiv Hamas

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Israelul se luptă pentru a bloca pactul nuclear SUA-Iran, pe fondul temerilor că un nou acord ar facilita finanțarea grupurilor militante, inclusiv Hamas / Foto: Unsplash
Israelul se luptă pentru a bloca pactul nuclear SUA-Iran, pe fondul temerilor că un nou acord ar facilita finanțarea grupurilor militante, inclusiv Hamas / Foto: Unsplash

Șeful agenției de spionaj a Israelului va vizita SUA în următoarele zile pentru a încerca să blocheze un acord cu Iranul privind programul său nuclear.

Călătoria va fi cea mai recentă acțiune a Israelului pentru a convinge puterile occidentale să nu reactiveze acordul istoric din 2015 cu Teheranul, când sancțiunile americane au fost ridicate împotriva Iranului în schimbul unor restricții majore asupra activităților sale nucleare. 

 

Israelul se luptă pentru a bloca pactul nuclear SUA-Iran

 

Israelul spune că un nou acord ar facilita finanțarea militanților susținuți de Iran, precum Hamas, și nu ar împiedica Teheranul să dezvolte o armă nucleară - un obiectiv pe care Iranul l-a negat întotdeauna.

Premierul israelian Yair Lapid a declarat că noul acord implică "pericole mai mari" decât cel precedent.

El a declarat: "Facem un efort concertat pentru a ne asigura că americanii și europenii înțeleg pericolele pe care le implică acest acord". 

Lapid a adăugat că discută, de asemenea, cu țările europene.

În 2018, președintele american de atunci, Donald Trump, a retras unilateral America din acordul din 2015 și a restabilit sancțiunile paralizante. 

Iranul și-a intensificat apoi activitățile nucleare.

 

Iranul ar mai avea nevoie să proiecteze o bombă și un sistem de lansare

 

Lapid susține că un nou acord care ar elimina sancțiunile 'ar da Iranului 100 de miliarde de dolari pe an', care ar fi folosiți de grupările militante susținute de Iran Hamas, Hezbollah și Jihadul Islamic, conform Daily Mail.

Experții spun că Iranul a îmbogățit suficient uraniu până la o puritate de 60% - un pas tehnic scurt de la nivelul de 90 % pentru arme nucleare - pentru a produce o armă nucleară dacă ar decide să facă acest lucru. 

Cu toate acestea, Iranul ar mai avea nevoie să proiecteze o bombă și un sistem de lansare, ceea ce ar dura probabil luni de zile.

 

Israelul a efectuat multiple atacuri aeriene împotriva forțelor iraniene și a aliaților lor din Siria

 

De la acordul din 2015, influența iraniană a crescut în Siria, țară devastată de război, până într-acolo încât eforturile lor au fost esențiale pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să recâștige cea mai mare parte a teritoriului pe care forțele sale l-au pierdut de la izbucnirea conflictului în 2011.

Trupele iraniene și proxyii lor păstrează controlul efectiv al frontului estic al Siriei cu Irakul, unde se suspectează că sunt bazate unități ale Forței de elită Quds a Iranului, și al frontierei sale vestice cu Libanul.

Acest coridor permite Teheranului să transfere persoane, bunuri și echipamente militare prin mai multe țări - ceea ce a stârnit alarma în Israel, care a efectuat multiplele sale atacuri aeriene împotriva forțelor iraniene și a aliaților lor din Siria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel