Isterie în Franța: "Românca de la Saint Charles", căutată de zeci de mii de francezi. Răsturnare incredibilă de situație

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Isterie în Franța: "Românca de la Saint Charles", căutată de zeci de mii de francezi. Răsturnare incredibilă de situație / Foto: Unsplash
Isterie în Franța: "Românca de la Saint Charles", căutată de zeci de mii de francezi. Răsturnare incredibilă de situație / Foto: Unsplash

La o săptămână după ce a început zvonul nebunesc al unei răpiri în gara Saint-Charles de către o "doamnă româncă", autoritățile continuă să facă apel la rațiune.

Nu, nu a avut loc nicio răpire în ultimele săptămâni la gara Saint-Charles. Nu, nu există nici o "rețea românească", nici o "rețea de traficanți de organe", nici la Marsilia, nici în altă parte, contrar a ceea ce se afirmă în videoclipurile care fac furori pe TikTok.

Săptămâna trecută, un abonat al acestei rețele de socializare foarte populare a făcut vâlvă susținând că a fost victima unei tentative de răpire de către o "doamnă româncă" în gara Saint-Charles din Marsilia.

Folosind pseudonimul @naturelacroix, tânăra a explicat că doamna în cauză ademenea oamenii cerându-le să cumpere lapte pentru copilul ei. Videoclipul a fost vizionat de peste 2,3 milioane de ori până în prezent.

 

Un zvon urmat de apeluri la violență

 

Imediat, presa a obținut o dezmințire fermă din partea autorităților: "nicio plângere", "nicio observație", "nicio rețea de răpire cunoscută", a asigurat inspectoratul de poliție. 

O săptămână mai târziu, însă, zvonul nebunesc a continuat să se răspândească... ducând uneori la apeluri la violență pe fondul xenofobiei. Pe TikTok, mai mulți internauți au plecat "în căutarea româncei din Saint-Charles".

Pe contul @Tekamec2, de exemplu, un tânăr a filmat trei femei din gară mâncând pe scări. În comentarii, internauții fac apeluri de-a dreptul revoltătoare la "formarea" unor "grupuri" împotriva femeilor din comunitatea romă.

O violență care îngrijorează serios colectivele, precum atenționează asociația "La voix des Rroms"(vocea romilor-n.r.). "În urma unui zvon fals lansat pe un videoclip TikTok, comunitatea romă a devenit ținta unor amenințări, hărțuiri și comentarii rasiste pe rețele", a denunțat organizația pe Instagram, temându-se de o escaladare a violenței.

 

Știri false de la Lyon la Mulhouse

 

Chestionată în această joi, 20 octombrie, de către presa franceză, inspectoratul de poliție din Marsilia rămâne formal: nu există "nimic de semnalat". Nici răpire, nici rețea de traficanți de organe. În pofida numeroaselor apeluri la violență lansate pe rețelele de socializare împotriva călătorilor, poliția precizează că niciun incident nu a avut loc până în prezent.

Dar răul zvonului este deja făcut. De acum încolo, această știre falsă depășește granițele orașului și se răspândește pe TikTok în alte mari orașe din Franța. De la Mulhouse la Lyon, utilizatorii de internet filmează femei în gări, avertizând asupra unui presupus fenomen de "trafic de organe".

În ceea ce o privește pe @naturelacroix, tânăra care a postat prima înregistrare video, ea denunță acum că este victima unei "hărțuiri" și că primește "amenințări cu moartea și insulte", spune ea într-o înregistrare video publicată pe 19 octombrie.

Tânăra explică faptul că este copleșită de "trendul" care a urmat mărturiei sale și care a dus la "remarci rasiste" la adresa comunității rome. "Nu susțin absolut deloc acest gen de comentarii, este inadmisibil să cataloghezi un tip de persoană", spune ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel