Deletant, care de anul trecut are și cetățenie română, este un bun cunoscător al realităților politico-economice din Europa de Est și mai ales din România, țară pe care a vizitat-o pentru prima oară în 1965.
Într-un interviu acordat pentru știrileprotv.ro, Deletant a explicat că exodul creierelor din România, după aderarea la UE, nu este ceva singular la nivelul Uniunii.
Cristian Leonte: (…) Copiii pleacă în străinătate, dar nu știm dacă mai vin. Întrebarea mea este, mai degrabă, un îndemn: să îi dați un sfat unui tânăr care termină liceul în curând sau care abia l-a terminat, ce să facă cu viitorul lui, să plece, să se întoarcă, să rămână și să construiască, ce să facă?
Apel către tinerii români: Întoarceți-vă în țară
Dennis Deletant: “Să profite cât poate de mult de experiență din Statele Unite, din Marea Britanie, Canada, Franța, dar după aceea să încerce să ajute. (...) România trece printr-o fază pe care prin care au trecut și alte țări membre al Uniunii Europene. (...) Și aici m-aș referi la experiența Spaniei și a Portugaliei, de exemplu. Când au intrat în Uniunea Europeană, a fost un exod al creierelor din aceste țări”.
România are însă “această șansă de a se realiza și de a fi o țară foarte înfloritoare în Europa”, dat fiind rolul său strategic în această parte a Europei, a spus el.
Dennis Deletant: “Sfatul meu este (...) să vă gândiți să vă întoarceți în țară, pentru că România, din punct de vedere strategic, va fi o placă turnantă pentru dezvoltarea Orientului Apropiat, cum era în secolele 18-19. Foarte mulți negustori au devenit antreprenori, au construit căile ferate, au construit tot felul de mijloace de a a exporta și de a importa. Același lucru se va întâmpla, la o altfel de scară, cu mijloacele tehnologice care există (acum). Deci România are această șansă de a se realiza și de a fi o țară într-adevăr foarte înfloritoare în Europa”.
Vezi continuarea pe știrileprotv.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News