Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei declaraţii de presă comune alături de ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, în cadrul vizitei oficiale pe care Bogdan Aurescu o efectuează la Roma.
"România şi Italia au susţinut constant importanţa unei Uniuni puternice, unei Uniuni incluzive, care să fie mai aproape de cetăţean, care să asigure securitate şi prosperitate cetăţenilor săi. Vom continua să susţinem aceste principii, inclusiv în perspectiva dezbaterilor ce vor avea loc în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei", a afirmat şeful diplomaţiei române, în cadrul declaraţiei de presă transmise de MAE român.
Aurescu a reiterat, în context, obiectivele României legate de aderarea la OCDE şi la spaţiul Schengen şi a adresat mulţumiri Italiei pentru sprijinul constant acordat României în aceste dosare, pe care, de altfel, ministrul Di Maio l-a reconfirmat cu prilejul discuţiilor.
Ministrul Bogdan Aurescu, vizită de lucru în Italia
În cadrul consultărilor a fost reconfirmat, de asemenea, faptul că România şi Italia susţin întărirea rolului NATO şi a componentei de descurajare şi apărare, inclusiv pe Flancul Estic.
Totodată, în cadrul discuţiilor au fost examinate şi alte dosare de interes comun, cum ar fi evoluţiile din Vecinătatea Sudică şi Mediterana de Est, relaţiile UE-Turcia şi UE-Rusia, Pactul UE privind migraţia şi azilul.
Ministrul Di Maio a mulţumit din nou României, cu prilejul consultărilor, pentru solidaritatea arătată de România anul trecut, în prima etapă a pandemiei, prin trimiterea unei echipe medicale româneşti pentru a ajuta medicii italieni în lupta contra coronavirusului.
De asemenea, potrivit MAE, ministrul italian a acceptat invitaţia omologului său român de a efectua o vizită în România în pregătirea şedinţei comune de guvern din acest an.
"În ciuda dificultăţilor determinate de pandemie, schimburile noastre s-au apropiat, în 2020, de valoarea de peste 13,8 miliarde de euro, adică aproape de maximul istoric din 2019, când am înregistrat 15,65 miliarde de euro schimburi. Italia rămâne, astfel, aşa cum spunea domnul ministru Di Maio, al doilea cel mai important partener comercial al României", a arătat Bogdan Aurescu.
Comunitatea de români din Italia
El a vorbit, de asemenea, despre rolul foarte important al comunităţii româneşti din Italia.
"Este cea mai numeroasă comunitate străină din Italia, cea mai mare comunitate românească din afara graniţelor ţării, numărul oficial fiind de peste 1,1 milioane de persoane. Această comunitate reprezintă un liant important între ţările noastre, căruia dorim să îi acordăm în continuare o atenţie deosebită şi pe care dorim să-l dezvoltăm în continuare. În ultimii ani, comunitatea românească a devenit din ce în ce mai bine integrată în societatea italiană", a afirmat Aurescu.
Aurescu a subliniat că România şi Italia sunt state care susţin o relaţie transatlantică puternică.
"Am discutat, prin urmare, şi despre cooperarea noastră strânsă în cadrul NATO şi am mulţumit Italiei pentru sprijinul pe care îl acordă pe Flancul Estic, pentru efortul de descurajare şi apărare al NATO, pentru efectuarea poliţiei aeriene întărite pe teritoriul României, în spaţiul aerian al României, precum şi pentru afilierea unei unităţi militare italiene la Brigada Multinaţională de la Craiova şi pentru participarea la celelalte structuri NATO de pe teritoriul României", a arătat ministrul român.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News