Italia. "BOOM" de badante italience. Cele mai multe badante străine s-au baricadat în case, tot din cauza angajatorilor

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Îmbolnăvirile și decesele din aziluri au împins familiile să urmeze alte căi pentru îngrijirea persoanelor în vârstă dependente, notează cotidianul Il Giorno.

Ordinele care limitează circulația în situații de urgență coronavirus au avut un efect dublu:

- Unii lucrători casnici și îngrijitori, în special italieni, au fost angajați cu forme legale după ce mai mulţi angajatori s-au temut că vor suferi consecințe penale pentru că i-au angajat ilegal.

- Al doilea efect a fost asupra îngrijitorii străini fără permis de ședere, care acum stau baricadaţi acasă, de frică să  nu fie prinşi într-un control pe străzi. 

O serie de factori care au dus la o creștere „anomală” a noilor contracte de muncă domestice, uniforme pe teritoriul regional, într-un sector care a fost mereu marcat de locuri de muncă ilegale. O creștere care se remarcă pe o piață a muncii paralizată, aproape toate sectoarele prezentând un semn minus.

Tendința reiese dintr-o analiză a comunicărilor obligatorii de plasare la locul de muncă efectuate de Observatorul pieței muncii din orașul Milano, realizat de Livio Lo Verso. 

"Există o categorie de lucrători pentru care restricțiile reprezentau o oportunitate". 

În luna martie trecută, în mijlocul unei situații de urgență pentru sănătate, cea mai mare valoare din ultimii trei ani a fost înregistrată la Milano: 2.193 de noi contracte pentru lucrători casnici și îngrijitori, cu o creștere de 3,2% față de aceeași lună a anului trecut, când au fost înregistrate 2.124 de lucrări. O creștere care se datorează dublării femeilor lucrătoare italiene.

În martie 2019 au fost 275, iar anul acesta sunt 421: adică + 53,1%. Cea mai mare cifră, urmată la distanță de Filipine (312, -19%), Peru (257, + 20,1%) și Ucraina (219, -5,2%). 62% din angajatele noi au peste 45 de ani. 

"Două interpretări ale acestui fenomen pot fi date - explică Elena Buscemi, consilier al Mitropoliei cu responsabilitatea muncii - Unele familii care se confruntă cu situația critică a RSA-urilor s-ar putea să angajat îngrijitori sau o parte din familii au decis să regularizeze poziția îngrijitorilor care au lucrat deja”.

Multe familii, potrivit raportului, "au ales probabil să nu-și asume niciun risc, nu ar fi putut justifica părăsirea locuinței îngrijitorului prin auto-certificare din motive de necesitate ale persoanei îngrijite. În cazul în care lucrătorii casnici sau îngrijitorii ar fi fost opriţi de poliție, controlul acestor auto-certificări ar fi expus angajatorul posibilităţii de a fi nevoiţi să răspundă pentru relații de muncă ilegale". Prin urmare, este mai bine să plătiți contribuții decât să riscați probleme judiciare. 

Pentru armata îngrijitorilor „fantome” fără permis de ședere, situația este și mai precară: de teama verificărilor, de aproape două luni, nu mai ies nici măcar să facă cumpărături sau să meargă la farmacie, în unele cazuri sunt puşi să se închidă în case de aceleași familii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel