Pe lista provinciilor portocalii se numără deja Veneto, provinciile autonome Trento și Bolzano, Liguria, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Basilicata și Sicilia.
Sardinia, pe de altă parte, devine zonă roșie, după ce a fost prima (și singura) regiune albă a Italiei la începutul lunii martie și care timp de trei săptămâni a avut baruri și restaurante deschise și seara. Dar indicele de contaminare cu Covid-19 este astăzi cel mai mare din țară - 1,54 - și alți indicatori, cum ar fi presiunea asupra spitalelor, îngrijorează și camera de control a Ministerului Sănătății și a Institutului Superior de Sănătate, care ieri a decis introducerea restricţiilor în zonă.
Val d'Aosta (care înregistrează cea mai mare incidență a cazurilor în Italia: 416 la 100 de mii de locuitori), Campania și Puglia rămân încă în zona roșie.
Ordonanțele ministrului Roberto Speranza intră în vigoare luni
În Italia ieri au fost înregistrate 460 de decese (718 în total cu recalcularea deceselor din ultimele luni în Sicilia), 18.938 de cazuri noi și o rată de pozitivitate până la 5,21%. Secţia de Terapie intensivă este încă peste pragul de avertizare (rata ocupării la 44%) în 15 regiuni din 20, dar incidența cazurilor scade pentru a treia săptămână consecutivă: 210,8 la 100.000 față de 232,74 în săptămâna precedentă și media Rt la 0,92 a căzut și de acum o săptămână. Dar în 8 regiuni este încă mai mare decât 1.
"Restricţiile și zonele roșii aduc primele rezultate - spune ministrul Speranza -, dar contextul este încă foarte complicat și trebuie să fim foarte precauți".
Președintele Institutului Superior de Sănătate, Silvio Brusaferro, explică faptul că "terapiile intensive și spitalizările au ajuns pe platou și ne așteptăm ca în următoarele câteva zile să înceapă să scadă și ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple ulterior și pentru decese. Dar să procedăm cu mare prudență și flexibilitate pentru un scenariu de redeschidere: în acest context nu există praguri definite pentru redeschidere, dar există modele și indicatori precum numărul progresiv al populației vaccinate, circulația variantelor și nivelul asta face urmărirea a 50 de cazuri la 100 de mii".
Directorul de prevenire al Ministerului Sănătății, Gianni Rezza, se bazează pe campania de vaccinare „pentru revenirea la viața normală în următoarele luni: când putem elibera spitalele de această povară și putem asigura persoanele care prezintă un risc mai mare, ne putem permite luxul evident de a slăbi care sunt măsurile".
Începând de ieri, 12.365.748 de persoane au vaccinat în Italia, dintre care 3.780.696 cu ambele doze.
Cazurile din Sicilia și Sardinia
În ceea ce privește cele 258 de decese „recalculate” de regiunea Sicilia, care au crescut numărul de ieri la 718 decese în 24 de ore, acestea sunt de fapt date referitoare la ultimele luni, când Regiunea nu le-a încărcat pe platforma regională, falsificând astfel date. Un caz care l-a obligat pe consilierul regional pentru sănătate Ruggero Razza să demisioneze și i-a dat jos pe toți liderii sănătății regionale. Regiunea rămâne în zona portocalie, dar guvernatorul Nello Musumeci a semnat o ordonanță pentru ca municipalitățile orașului metropolitan Palermo să devină o zonă roșie, unde sunt concentrate o treime din cazurile întregii insule.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News