Tereza, pensionara în cauză, se află în acest moment într-o casă de bătrâni, după ce mai multe badante au plecat din cauză că au fost acuzate de comportament inadecvat și neglijarea unei persoane incapabile.
„Familia mea a trăit o situație paradoxală în ultimii ani, în care suferința de boală gravă pe care o suferă mama mea este însoțită de o serie de acțiuni legale corecte și de înțeles, dar substanțial inutile, care au provocat un scurtcircuit în care ne-am simțit cu adevărat lăsați singur”, spune fiul pensionarei.
Referința se referă la plângerile repetate aduse îngrijitorilor care de-a lungul anilor au avut grijă de pensionară. Toate plângerile au ajuns în arhivă, iar badantele și-au făcut bagajele și și-au schimbat locul de muncă, până când copilul bătrânei nu a mai găsit pe nimeni dispus să aibă grijă de mama sa.
„Este convinsă că este în închisoare, vrea să scape continuu”
Teresa, în vârstă de 83 de ani, suferă de o formă gravă de Alzheimer de zece ani, care s-a înrăutățit progresiv.
„Cel puțin din 2016 nu mai recunoaște pe nimeni. Își cheamă părinții, este convinsă că este în închisoare, vrea să scape continuu. Este o durere să o vezi în această stare, și pentru că nu are fizic patologii semnificative. Mintea nu mai funcționează”, explică Fantin, băiatul pensionarei.
Cu toate acestea, în conformitate cu o cerere specifică a mamei sale, când era bine, a ales să o urmărească în casa lui și să nu ceară ospitalitate unei structuri, până acum câteva luni.
„Inițial întreaga familie a fost de acord: am angajat în mod regulat un îngrijitor care locuia cu ea, în Corso Padova. „Mirna, din Moldova, a fost foarte bună”, își amintește fiul ei. „Numai că, începând din 2017, mama a început să încerce să scape în mod repetat. Odată, în timp ce Mirna era în baie, a reușit să iasă pe stradă și a fost lovită de un băiat pe o bicicletă care a dat imediat alarma. A fost dusă la spital. După ce a reconstituit incidentul, poliția a raportat îngrijitorul la parchet, deoarece nu ar fi urmărit-o pe femeia bolnavă în vârstă așa cum ar fi trebuit. Deși noi, rudele, explicasem în detaliu că lucrătoarea nu a fost vinovată, procesul judiciar a început. Iar Mirna a decis să demisioneze”.
Pensionara a sărit pe geam
Când Teresa a fost externată, rudele ei angajează un al doilea îngrijitor român: Mihaela.
„Costurile au crescut și unele dintre rudele mele au început să-și întoarcă capul. Când, în decembrie 2018, mama mea a reușit să scape, complet goală, o rudă a mea a raportat la procuratură comportamentul îngrijitorului, despre care a spus că este inadecvat. Și ea a demisionat, iar apoi ancheta, ca și prima, a fost închisă”, mai povestește fiul pensionarei.
Îngrijitoarea care a fost angajată cel mai mult a fost Maria, care a locuit cu Tereza aproape doi ani. Bătrâna a încercat să scape în mod repetat, dar ușile și porțile erau întotdeauna încuiate. Așa că pensionara a încercat să iasă printr-o fereastră de la primul etaj, a căzut și a fost rănită. Raportul către carabinieri a venit de la un vecin. A treia anchetă, a treia concediere.
Ioana a fost investigată pentru neglijarea unei persoane incapabile
Al patrulea caz este o istorie mai recentă: în octombrie anul trecut, profitând de intrarea în casă a unei rude a noului îngrijitor, Ioana, tot din România, Tereza a ieșit pe ușă și a fugit. A fost căutată câteva ore și, când toată lumea se temea acum de cel mai rău, a fost găsită așezată pe o bancă pe terenul de fotbal Stanga, pe care a numit-o „mama ei”. Din nou rudele lui Fantin au raportat incidentul autorităților, care fuseseră angajați în cercetare. Ioana a fost investigată pentru neglijarea unei persoane incapabile și apoi și-a făcut bagajele și a plecat.
„Toate cele patru investigații, aproape identice, au plecat de la presupunerea că, din moment ce mama mea suferă de o formă severă de demență senilă, iar serviciile sociale au recomandat o atenție extremă celor care o urmăresc, îngrijitorii nu și-au desfășurat activitatea cu scrupule și conștiință, oferindu-i mamei șansa de a scăpa și de a-și face rău. Dar magistrații care s-au ocupat de evenimente au crezut întotdeauna că evadarea a fost un eveniment excepțional, imposibil de previzionat și prevenit. Mama mea nu fusese abandonată, dar a rămas singură două minute în fotoliu. Nu ne putem gândi să avem grijă de un bolnav 24 de ore pe zi fără întreruperi”.
„Este o înfrângere”
Din acest motiv, nemaiavând niciun personal, fiul pensionarei și-a găzduit mama într-un azil.
„Este o înfrângere, pentru care îmi asum responsabilitatea, deoarece rudele mele nu m-au mai urmărit în acest sens”, comentează el cu amărăciune. „Nu este o chestiune de cost, ci de dreptul unei persoane în vârstă de a-și trăi ultimii ani acasă. Din păcate, m-am simțit lăsat singur de toate instituțiile care ar trebui să își facă datoria”, conchide fiul pensionarei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News