„Crotonscavi și Municipiul Crotone sunt condamnați de judecătorul civil pentru dezastrul de pe malul apei, iar compania de asigurări a firmei va trebui acum să plătească o despăgubire exemplară în favoarea familiei lui Petru Chiriac, una dintre cele trei victime. Mai exact, peste 600.000 de euro în total pentru cei patru frați”, se arată în decizia instanței de miercuri. Dar pronunțarea judecătorului reprezintă și o doză importantă de încredere pentru mama tânărului muncitor, care a preferat să amâne procesul de despăgubire pentru a putea deveni parte civilă în procesul penal și pentru a urmări îndeaproape, pas cu pas, calea pentru obținerea dreptății pentru fiul ei.
„Este o sentință fără echivoc, cea pronunțată miercuri, 30 martie, de magistratul Judecătoriei Crotone, Antonio Albenzio”, susțin jurnaliștii din Italia. Muncitorul român, în vârstă de 35 de ani, dar rezident de ceva timp în Crotone, a fost copleșit și ucis de prăbușirea unui zid de șantier în timpul lucrărilor de extindere a promenadei din Viale Magna Grecia în data de 5 aprilie 2018, împreună cu colegii Giuseppe Greco, în vârstă de 51 de ani, și Mario De Meco, în vârstă de 56 de ani, din Isola din Capo Rizzuto.
Încălcări ale regulamentului de prevenire a accidentelor
Cercetările asupra groaznicului accident, efectuate de procurorul Parchetului Crotone, au scos la iveală încălcări ale regulamentului de prevenire a accidentelor pentru care personalități de top ale lui Crotonscavi, societatea desemnată de Municipalitate să efectueze lucrările „incriminate”, sunt trimise în judecată: Gennaro Cosentino, în vârstă de 60 de ani, din Crotone, reprezentant legal al companiei, Massimo Villirillo, în vârstă de 59 de ani, din Crotone, manager și avocat al companiei, Giuseppe Spina, în vârstă de 46 de ani, tot din Crotone, director de șantier responsabil de companie - proiectantul, directorul de construcție și coordonatorul de siguranță, Sergio Dinale, în vârstă de 59 de ani, din Como, Giuseppe Germinara, în vârstă de 50 de ani, din Crotone, în calitate de director al sectorului Lucrări Publice al Municipiului Crotone, antreprenor lucrări.
Deși de ceva vreme responsabilitățile responsabililor erau pe larg constatate, societatea a respins mereu orice cerere de despăgubire legitimă prezentată de apropiații lui Petru: cei patru frați și mama. În fața acestui „zid” ridicat de Crotonoscavi, membrii familiei muncitorului, după tot ce au suferit pentru pierderea acestuia, au fost nevoiți să introducă și o acțiune civilă, invocând instanța din Crotone l societatea, Municipiul Crotone și arhitectul Dinale, iar acum judecătorul a acceptat aproape în totalitate cererile soției sale și ale celor patru frați ai victimei.
Cei patru frați au primit în total 600.000 de euro
Judecătorul, tot pe baza cercetărilor penale, a reafirmat cu fermitate temeinicia deplină a cererii de despăgubire și responsabilitățile persoanelor chemate în instanță. „Peretele prăbușit preexistent prezenta crăpături și tasări evidente și enorme și nu a dat percepție a unei stări clare de stabilitate”, susține judecătorul.
„Dar, profilurilor de responsabilitate atribuibile lui Crotonoscavi”, continuă judecătorul, „trebuie adăugate cele constatate împotriva Municipiului Crotone, în primul rând întrucât zidul prăbușit a intrat în sfera disponibilității sale juridice și materiale, a relației de custodie care există indiferent de responsabilitatea antreprenorului care a efectuat lucrările”.
Cei patru frați au primit în total 600.000 de euro, la care se vor adăuga însă și dobânda de la data săvârșirii infracțiunii. Municipiul, Crotonscavi și Dinale au mai fost condamnate să ramburseze membrilor familiei toate cheltuielile de judecată, calculate la peste 61.128 de euro.
„Acum așteptăm un răspuns la fel de puternic și în instanța penală: pentru asta se luptă mama lui Petru de patru ani”, susțin apărătorii familiei române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News