Publicitate
Iezuitul argentinian, spitalizat săptămâna trecută pentru bronşită, a mers joi după-amiaza la închisoarea Casal del Marmo, în nordul capitalei italiene, unde a efectuat deja acest ritual în 2013 după alegerea sa.
Purtând un baston, Jorge Bergoglio, care părea zâmbind, s-a aşezat în faţa fiecăruia dintre cei 12 tineri deţinuţi - între care două femei - pentru a le spăla picioarele înainte de a se apleca să le sărute. Unii i-au sărutat mâna Suveranului Pontif, alţii au schimbat câteva cuvinte.
„Sper să pot scăpa de asta pentru că nu pot merge foarte bine”, a glumit Papa în vârsta de 86 de ani într-o scurtă omilie improvizată, referindu-se la mobilitatea complicată de durerile la genunchi care îl obligă să se deplaseze într-un scaun cu rotile.
Printre tinerii deţinuţi s-au numărat un senegalez, un român, un croat şi un tânăr de origine rusă.
Joia Mare comemorează ziua în care Hristos spală picioarele apostolilor
În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos spală picioarele apostolilor şi instituie Euharistia la ultima sa masă (Cina cea de Taină). Ritualul a fost perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului.
Este un punct culminant al Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile ale lui Hristos şi precede Paştele.
De la începutul pontificatului său, Papa Francisc a decis să descentralizeze această sărbătoare în afara Vaticanului. În ultimii ani, el a vizitat în mai multe rânduri închisori sau centre de primire a refugiaţilor, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi sau ale unor credincioşi aparţinând altor religii.
Joi dimineaţa, Papa Francisc a oficiat în Bazilica Sf. Petru tradiţionala liturghie prin care este binecuvântat uleiul sfânt folosit la celebrarea anumitor sacramente pe tot parcursul anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News