Curba epidemiologică începe să crească din nou, însă schimbarea parametrilor incluși în dispoziția lansată pe 22 iulie împiedică opt regiuni să revină în zona galbenă, dar admiterile sunt și ele în creștere și după 15 august există riscul ca restricțiile să revină în unele zone. Ultimul buletin al structurii condus de comisarul Francesco Paolo Figliuolo certifică faptul că aproape 32 de milioane de italieni au fost vaccinați cu cu două doze. Încă prea puțini în comparație cu totalitatea populației și, prin urmare, va fi consolidată campania de creștere a numărului de persoane imunizate.
Cum se reaplică restricţiile
Ultimul decret guvernamental stabilește că vor fi pe lista galbenă zonele cu o incidență de 50 de cazuri noi pe săptămână la 100 de mii de locuitori, dar cu un procent de spitalizare în zona medicală egal cu 15% și în terapie intensivă egal cu 10%.
Citeşte şi: Bilanţ Italia: 16 morţi şi 6.513 noi cazuri, raportate sămbătă
În ultima săptămână, opt regiuni au depășit 50 de cazuri - Emilia-Romagna (71,5), Lazio (87,5), Liguria (53,6), Sardinia (136,2), Sicilia (80,9), Toscana (94,5), Umbria (81,6) și Veneto ( 81) - aduce media națională la 58. Toate sunt încă sub pragul critic al internărilor, dar tendința este îngrijorătoare și experții recomandă îngrijirea maximă și utilizarea protecțiilor atunci când se află în situații și locuri aglomerate.
Trei regiuni ar putea ajunge din nou în "zona galbenă"
Cele mai mari şanse de revenire în zona galbene le are Sicilia, unde procentul de spitalizați a ajuns la 8% și la terapie intensivă 4,7%. Următoarele zone vizate sunt Sardinia, cu 4,4% internări și 4,2% în terapie intensivă, dar și Lazio, cu 4% pacienţi infectaţi și 3,7% în terapie intensivă. Pragul critic este încă departe, dar viteza de răspândire a virusului provoacă nelinişti. Din acest motiv, apelurile guvernatorilor pentru populaţie de a menține atenția ridicată și mai ales de a se vaccina s-au intensificat.
Purtarea măştii
De fapt, unele restricții revin în zona galbenă, inclusiv obligația de a purta o mască în aer liber pentru toți cetățenii cu vârsta peste 6 ani. Se poate merge la baruri și restaurante în aer liber pentru prânz și cină, dar numai cu consum de masă. În interior, se poate merge la baruri și restaurante doar până la ora 18:00.
Certificatul verde sau "Green pass"
Regulile din zona albă se aplică și zonei galbene.
Decretul din 22 iulie a stabilit că certificatul verde emis celor care au primit prima doză de vaccin în ultimele 15 zile, celor care și-au revenit în ultimele șase luni sau celor care au efectuat un test cu rezultate negative cu 48 înainte, vor fi folosite de la data de 6 august pentru a desfășura numeroase activități.
În special, certificatul trebuie arătat:
- în restaurante și baruri în interior pentru consum la masă;
- pentru a merge la cinema și teatru;
- pentru participarea la evenimente, congrese și târguri;
- la piscine, săli de sport, centre de wellness, cluburi sportive, spa-uri, parcuri tematice și de distracții;
- pentru a juca în teatre sau cazinouri.
Călătorii
Acum guvernul vrea să extindă lista. Marțea viitoare, camera de control politic - după consultarea experților comitetului tehnico-științific - va trebui să stabilească când să impună „permisul verde” pentru transportul pe distanțe lungi.
În ședința care a avut loc săptămâna trecută, premierul Mario Draghi l-a asigurat pe liderul Lega, Matteo Salvini, că deciziile vor fi luate de comun acord după examinarea datelor.
Orientarea executivului era să impună obligația încă din 6 august pentru a evita - așa cum s-a întâmplat la sfârșitul verii 2020 - curba epidemiologică să crească rapid când italienii se întorceau de sărbători, în special din străinătate.
Salvini este împotrivă și pentru că - a explicat el - obligația „permisului verde” de la începutul lunii august riscă să-i descurajeze pe cei care încă nu și-au planificat vacanțele sau provoacă anulări de către cei care au rezervat deja, deteriorând astfel turismul.
Prin urmare, totul a fost amânat tocmai pentru a analiza datele noilor infecții, dar și cele referitoare la vaccinuri.
Școală și transport
O altă discuție în curs de desfășurare este despre școală.
Aceasta va intra în decretul sau planul ministrului educației Patrizio Bianchi care prevede prezența în clasă a 100% dintre elevi, în timp ce alegerea cu privire la eventuala obligație de vaccinare pentru personalul școlii este suspendată.
Conform ultimului buletin, 220.000 de profesori și angajați nu sunt vaccinați, un număr considerat prea mare pentru a garanta siguranța și pentru a evita - așa cum a asigurat Draghi - că nu va mai reveni la şcoala la distanţă.
CTS a reiterat faptul că actuala capacitate de 80% a autobuzelor și metrourilor nu protejează împotriva creșterii infecțiilor, dar regiunile sunt încă în urmă comparativ cu consolidarea mijloacelor și, prin urmare, va fi necesar să se găsească o măsură care în septembrie să evite riscul învățării la distanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News