Începând cu luna septembrie 2022, bonusul de transport în comun se acordă studenților și lucrătorilor care au un venit mai mic de 35.000 de euro. Este vorba despre un ajutor economic de 60 de euro pe lună pentru atenuarea efectelor negative ale creșterii prețurilor asupra economiei familiei.
Măsura a fost introdusă în Decretul de ajutor care prevedea un fond ad-hoc de 79 de milioane de euro, completat apoi de Decretul de ajutor Bis cu încă 101 milioane de euro pentru anul 2022.
În acest articol, explicăm într-un mod clar și detaliat care este bonusul de transport pentru a suplimenta costurile transportului în comun, cum funcționează acesta, cine are dreptul și cum să îl solicite.
Ce este bonusul de transport public 2022
Transportul în comun este o contribuție plătită tuturor celor care subscriu la abonamente pentru transportul public și serviciile naționale de transport feroviar care au declarat în 2021 un venit personal în scopuri IRPEF sub 35.000 de euro. Voucherul este egal sau mai mic de 100% din cheltuielile care trebuie efectuate. Fiecare beneficiar poate solicita un singur bonus de transport pe lună în limita a 60 de euro prevăzute, până la 31 decembrie 2022 sau până la epuizarea resurselor.
Oferirea acestui nou bonus de transport ca răspuns la creșterea prețurilor la combustibili din cauza crizei din Ucraina este cea de-a doua versiune a Decretului Aid 2022 care a alocat 79 de milioane de euro măsurii pentru 2022. Odată cu Decretul Aid Bis, apoi, „Executivul a adăugat fondului 101 milioane de euro, pentru un total de 180 de milioane de euro. Din aceste fonduri, cu siguranță un milion de euro va fi alocat realizării platformei informatice, operațională din septembrie 2022, pentru solicitarea și recunoașterea bonusului de transport în comun”.
În sfârșit, la 22 august 2022, Ministerul Muncii, de comun acord cu Ministerul Economiei și Ministerul Infrastructurii, a publicat Decretul interministerial nr. 5 din 29 iulie 2022, prin care a definit procedurile generale de plată a bonusului. Dar haideți să aflăm împreună cine are dreptul și cum funcționează bonusul de transport 2022.
Cine beneficiază de bonusul de transport 2022
Bonusul de 60 de euro pentru abonamentele de transport în comun revine studenților, lucrătorilor, pensionarilor, pe scurt, tuturor cetățenilor care folosesc aceste servicii. Facilitatea este recunoscută exclusiv în favoarea persoanelor care îndeplinesc următoarele cerințe:
- în anul 2021 au declarat un venit personal în scopuri de impozit pe venitul persoanelor fizice mai mic de 35.000 euro;
- au deja active sau vor semna abonamente pentru serviciile de transport public local, regional și interregional, sau pentru serviciile naționale de transport feroviar.
Voucherul lunar este valabil pentru un singur abonament anual, lunar și lunar multiplu.
Abonamente permise
Bonusul este nominativ și poate fi utilizat pentru achiziționarea unui singur abonament (anual, lunar sau aferent mai multor luni).
Sunt excluse serviciile de primă clasă, executive, business, executive club, lounge, premium, zonă de lucru și business lounge.
Cât este valabil bonusul
Perioada de valabilitate a voucherului este limitată la luna calendaristică de emitere, chiar dacă achiziționați un abonament anual sau lunar începând din luna următoare. Fiecare beneficiar poate solicita un bonus de transport lunar, până la 31 decembrie 2022 sau până la epuizarea resurselor. Cei interesați pot achiziționa apoi un abonament anual cu o reducere de 60 de euro sau pot folosi banii în fiecare lună, până în decembrie, pentru a cumpăra un abonament lunar.
Cu alte cuvinte, eliberarea voucherului, chiar și în cazul neutilizarii în termene, nu oferă beneficiarului posibilitatea suplimentară de a depune o nouă cerere în aceeași lună.
Cât costă noul bonus de transport în comun? Valoarea maximă a bonusului acoperă 100% din costurile pentru achiziționarea sau reînnoirea abonamentelor pentru transportul în comun, dar nu poate depăși limita de 60 de euro pe lună.
Cum funcționează și cum se utilizează bonusul de transport în comun
Voucherul emis prin portal prezintă un cod unic de identificare și poate fi cheltuit la un singur furnizor de servicii de transport public și trebuie utilizat în luna emiterii prin prezentarea lui la casele de bilete ale furnizorului de servicii selectat. Managerul, la rândul său, accesează acest portal și verifică valabilitatea acestuia. Dacă da, abonamentul necesar este emis imediat și managerul înregistrează utilizarea voucherului pe portal, indicând suma utilizată efectiv de beneficiar.
Se reiterează că bonusul de transport poartă numele beneficiarului și poate fi folosit pentru achiziționarea unui singur abonament. Pentru un alt abonament, așadar, trebuie solicitat un alt voucher, în așteptarea lunii următoare. În plus, nu este transferabil, nu constituie venit impozabil al beneficiarului și nu este relevant în scopul calculării valorii indicatorului ISEE sau în scopuri de securitate socială sau bunăstare.
Cum să ceri bonusul de transport în comun
Pentru a solicita bonusul de 60 de euro pentru transportul public, trebuie utilizată platforma IT „www.bonustrasporti.lavoro.gov.it”. Persoana interesată depune o cerere cu titlu personal sau în numele unui minor, prin autentificare și înregistrare pe Portal prin SPID sau carte de identitate electronică.
La înregistrare, beneficiarul furnizează declarațiile substitutive necesare ale autocertificării cu privire la următoarele informații:
- numele, prenumele, codul fiscal al beneficiarului;
- în cazul în care beneficiarul este minor, solicitantul, împreună cu codul său fiscal, trebuie să ateste că minorul este dependent de acesta din punct de vedere fiscal;
- venitul total al beneficiarului realizat în anul fiscal 2021 care nu depășește 35.000 euro. În cazul în care beneficiarul este minor, această cerință trebuie să existe în raport cu minorul beneficiar al voucherului, indiferent de veniturile solicitantului.
Cererea trebuie să conțină și cuantumul voucherului solicitat pentru cheltuiala preconizată, în orice caz nedepășind 60 euro pentru fiecare beneficiar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News