Italia. 120.000 de euro despăgubiri pentru trei români închiși pe nedrept în 2010

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Una dintre (numeroasele) despăgubiri ale fostului tribunal Rossano costă acum statul italian 120.000 de euro! Aceasta este despăgubirea pe care statul, după mai bine de un deceniu, trebuie să o plătească celor trei cetățeni români care au fost arestați fără probe de fostul magistrat Paolo Remer, exclus din ordinea judiciară.

Rămășițele acelui mic tribunal Rossano, care a fost închis în urmă cu un deceniu, (re)apare astăzi o afacere judiciară care reprezintă una dintre numeroasele prejudicii aduse justiției italiene și care îi are ca protagoniști pe trei români.

Arestați fără probe și privați de libertate timp de peste 100 de zile

 

Cei trei români fuseseră arestați pentru o infracțiune pe care nu o comiseseră și fuseseră privați de libertate personală timp de peste 100 de zile, între închisoare și arest la domiciliu. Acuzația a fost îndepărtată chiar și în faza de anchetă preliminară. Protagoniștii erau trei cetățeni  de naționalitate română. 

Aceștia ajunseseră în cătușe pentru o bătaie care avusese loc în toamna anului 2010 în fața gării Corigliano Calabro. Iar procurorul de atunci din Rossano îi identificase ca participanți la agresiune.

Procurorul adjunct de atunci, Paolo Remer - care a fost îndepărtat din magistratură trei ani mai târziu pentru un caz de pedopornografie în care a fost implicat - a susținut că cei trei suspecți au luat parte la acea încăierare, în ciuda cooperării lor ample cu carabinierii și cu însuși magistratul, ceea ce nu a contribuit însă la împiedicarea arestării lor. 

Unul dintre românii implicați și soția lui, însărcinată, au fost de fapt victime

 

Unul dintre ei a încercat chiar să le explice carabinierilor că a fost victima unui atac comis de aproximativ 20 de conaționali de-ai săi, în care fusese implicată și una dintre soțiile celor trei suspecți, care era chiar însărcinată. Cei trei români dăduseră chiar numele atacatorilor, dar inflexibilul procuror adjunct Remer a considerat că aceștia participaseră la bătaie. 

Avocatul apărării celor trei români, avocatul Michelangelo Russo din Baroul Cosenza, subliniind că gravitatea probelor nu era dovedită, a cerut judecătorului o anchetă preliminară pentru o anchetă probatorie, dar procurorul Remer s-a opus cererii de judecată imediată, formulată în ianuarie 2011, în ciuda faptului că nu se cristalizaseră deloc probele privind comportamentul infracțional al celor trei suspecți.

De fapt, procesul s-a încheiat cu achitarea completă a tuturor celor trei inculpați. Curtea de Apel din Catanzaro a declarat recent că trioul a fost deținut pe nedrept.

Pentru avocatul Russo, așa cum a subliniat în recenta sa petiție adresată judecătorilor Curții de Apel din Catanzaro pentru detenția nedreaptă suferită de cei trei români, cazul ar fi putut fi închis încă din faza de anchetă preliminară. Iar acest lucru - astăzi - ar fi permis statului să economisească o sumă frumușică de 120 de mii de euro, pe care judecătorii din Catanzaro au acordat-o celor trei români ca despăgubire (câte 40 de mii de euro pentru fiecare).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel