Orasul Pratola Peligna din provincia L’Aquila are case de vânzare la prețul la un euro. Este vorba despre clădiri ai căror propietari s-au născut în anul 1890, iar acum nu mai există moștenitori. Procedura de succesiune a devenit extrem de dificilă pentru autoritățile locale. Prin urmare, casele au fost trecute în proprietatea publică a statului.
„Am realizat o cartografiere mai largă pentru a efectua recensământul tuturor caselor abandonate din zonă. După un an și jumătate de muncă ne-am dat seama că aproximativ 600 de clădiri nelocuite, aproximativ 60% erau incluse în „agregatele de reparaţii”, în timp ce restul de 40% era alcătuit din clădiri abandonate”, a declarat primarul orașului Pratola Peligna, citat de idealista.it. Până în prezent, au fost vândute patru astfel de case. Proprietarii au termen trei ani să refacă imobilul și vor fi scutiți de la plata impozitelor locale, explică autoritățile italiene.
Italia. Ai un euro, ai o casă. Cea mai tentantă ofertă de cumpărare a unei locuințe
Unul dintre proprietarii unei case cumpărată cu doar un euro, a relatat, pentru sursa citată, cum are de gând să reconstruiască imobilul.
„Lucrăm de ani la această schemă, identificăm casele potrivite care nu au fost deja reconstruite în urma cutremurelor. Scopul nostru este să readucem strălucirea și frumusețea centrului vechi, chiar dacă va dura ceva timp”, a declarat Paolo Di Bacco. În perioada interbelică, orașul avea aproximativ 13.000 de locuitori. În prezent, sunt 6000 de locuitori.
Casele la prețul de un euro sunt mici, nu depăsesc 700 de metri pătrați, dar oferă senzația de confort, de spațiu. Multe dintre acestea au balcon, mansardă, terase.
Propietarii au la dispoziție șase luni să trimită planurile de renovare, în caz contrar, vor plăti o amendă de 10.000 de euro. Autoritățile locale vor ca orașul să „revină la viață” și cred că oferta este tentantă mai ales pentru tinerii care sunt la „început de drum”. Nu se solicită garanție, bani în avans, ci doar clauza rin care își iau angajamentul să trimită planul de renovare în termen de șase luni.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News