Greva de la benzinării, anunțată pentru 25 și 26 ianuarie 2023, este confirmată și în acest moment, dar durata a fost redusă. După apelul de ieri al Comisiei de Garantare pentru grevele din serviciile publice esențiale, operatorul Fegica a decis să contracteze greva de la 60 la 48 de ore. Prin urmare, oprirea pompelor ar trebui să dureze între 24 ianuarie, ora 19.00 și 26 ianuarie 2023, ora 19.00.
Între timp, întâlnirea de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Industrie cu operatorii de pompe de benzină s-a încheiat. "Greva este confirmată", au anunțat organizațiile de operatori Faib, Fegica, Figisc-Anisa în cadrul unei conferințe de presă la Hotel Nazionale, la finalul întâlnirii cu ministrul Adolfo Urso.
Italia, amenințată că va fi paralizată din cauza grevei benzinarilor, pe 25 și 26 ianuarie
"De la întâlnirea din această dimineață nu a venit nicio îmbunătățire, ba chiar s-au înrăutățit condițiile", a explicat un exponent al lui Fegica. În timp ce un exponent al Figiscului adaugă: "Tabelul a confirmat că pentru Guvern, a noastră este o categorie care trebuie pusă sub observație cu un semn, ca în Evul Mediu".
"Sunt profund dezamăgit, ne așteptam la mult mai mult" pentru a anula greva, a declarat președintele național al Figisc Confcommercio, Bruno Bearzi, într-o conferință de presă. "A existat un efort de reducere a sancțiunilor, dar obligația de cartel rămâne", recunoaște Bearzi, astfel că "mesajul care rămâne este că suntem o categorie care trebuie ținută sub control pentru că speculăm".
"Lovitura este confirmată", adaugă el, dar "până în ultimul moment suntem dispuși să vedem dacă găsim marje de manevră". "Grevă confirmată pentru că astăzi nu am văzut deschiderile care ne-au fost promise. Ne-am străduit să nu deranjăm cetățenii, dar Guvernul a decis altceva, iar ministerul dă înapoi de la promisiunile făcute asociațiilor la mesele anterioare. Vrem să ne întâlnim cu Meloni", adaugă Giuseppe Sperduto, președintele Faib Confesercenti.
Greva petroliștilor din 2023: 48 de ore de blocadă
Reducerea duratei blocadei a fost anunțată de Fegica, într-o notă în care "ia act cu satisfacție de declarația de legitimitate, referitoare la proclamarea grevei naționale din categoria celor primite de la Comisia de Garantare pentru grevele din serviciile publice esențiale. În același timp, acceptând solicitarea aceleiași Autorități, cu simț de răspundere și cu dorința de a limita orice inconvenient pentru cetățeni/consumatori, anunță oficial reducerea de la 60 la 48 de ore a duratei grevei deja proclamate".
Protestul a fost proclamat și de Figisc/Anisa, dar și de Faib Confesercenti, care însă, până la reuniunea precedentă, din 17 ianuarie, adoptase o linie mai "blândă", mai înclinată să mențină un dialog deschis cu guvernul, menținând mobilizarea înghețată. După întâlnirea de astăzi, sindicatele și-au recăpătat unitatea, iar lupta cu guvernul continuă.
În cadrul unei conferințe de presă, Faib, Fegica, Figisc-Anisa au mai făcut cunoscut faptul că greva distribuitorilor de carburanți din 24-26 ianuarie va afecta și stațiile de autoservire, dar va asigura serviciile minime esențiale. Stațiile de autoservire operate direct de companiile petroliere ar putea rămâne deschise, anticipează aceștia.
De ce amenință benzinarii cu greva?
De la anularea reducerii accizelor de către guvernul Meloni, au avut loc creșteri continue ale prețurilor la carburanți. Din acest motiv, executivul a intervenit cu o măsură de întărire a controalelor și de atragere a atenției asupra creșterilor anormale de prețuri. Sindicatele sunt pe picior de război din cauza decretului-lege privind transparența prețurilor publicat sâmbăta trecută, în vigoare din 15 ianuarie 2023, și cer modificarea măsurii.
Mai presus de toate, benzinăriile sunt împotriva regulii care le obligă să afișeze prețul mediu național alături de prețul practicat de distribuitor. Decretul conține sancțiuni severe pentru cei care încalcă legea, inclusiv închiderea stației pentru o perioadă de până la 90 de zile. O posibilă potrivire ar putea fi propunerea de a publica prețul mediu național nu pe un panou, ci pe o platformă online, folosind un cod QR.
O altă posibilitate este lansarea unei aplicații cu prețurile diferitelor stații de benzină, ceea ce ar facilita alegerea automobiliștilor. Fegica și Figisc-Anisa protestează, de asemenea, față de ancheta Antitrust privind lipsa de vigilență a companiilor petroliere în ceea ce privește speculațiile.
Masa rotundă tehnică organizată de executiv pe 17 ianuarie pentru a evita greva petroliștilor nu a avut efectele scontate. Prin urmare, sindicatele Fegica și Figisc-Anisa confirmaseră întreruperea activității pe 25 și 26 ianuarie, precizând totodată că "mai este timp până în minutul dinaintea închiderii fabricilor".
Faib Confesercenti, după cum s-a spus, fusese inițial mai cooperantă: "Venim de la un tabel pe care îl considerăm suficient de exhaustiv în ceea ce privește solicitările, mobilizarea rămâne în vigoare și greva este în continuare înghețată", declarase președintele Faib Confesercenti, Giuseppe Sperduto, după întâlnirea de marți.
"Întotdeauna este loc de îmbunătățiri, nu cunosc niciun decret care să nu fi fost îmbunătățit în Parlament", declarase, la rândul său, ministrul Urso.
-----------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News