Verona, din nord-estul Italiei, a anunţat sâmbătă restricţii privind utilizarea apei potabile. Italia se confruntă cu secetă, aşa că autorităţile fac ce au promis, deşi oamenii sunt speriaţi de noile măsuri.
„Din cauza vremii şi impactul secetei asupra apei potabile, primarul a semnat un ordin prin care apa va fi raţionalizată”, se arată pe site-ul primăriei locale.
Restricţiile vor fi în vigoare până la finele lui august.
„Nu avem ce face. Ne vom chinui, dar vom respecta decizia”
Verona are o populaţie de un sfert de milion. Oamenii nu vor mai avea voie să folosească apa pentru a uda grădinile, a umple piscine sau a-şi spăla maşinile. Iar cine nu respectă noua decizie este bun de plată: până la 500 de euro amendă.
Mioara, în vârstă de 57 de ani, o româncă ce locuieşte în Verona de peste 10 ani şi lucrează ca badantă spune că decizia era deja pe buzele autorităţilor de peste o lună, iar locuitorii se aşteptau la astfel de măsuri. „Este secetă mare aici. Noi ştiam că la asta se va ajunge. Nu avem ce face. Ne vom chinui, dar vom respecta decizia. Ne este foarte greu: ai nevoie de apă, mai ales pentru a uda grădinile, atlfel, se distruge toată recolta. Ne-au ajuns, într-un final, consecinţele faptelor noastre”, a spus românca, potrivit Mediafax.
„Situația devine dramatică”
„Situația devine dramatică”, este cea mai gravă criză „cu valori nemaivăzute de 70 de ani”. Acesta este semnalul de alarmă de secetă din Valea Po, unde nevoile de apă sunt mari, dar toate rezervele „se epuizează” și la scenariului deja foarte critic se adaugă „prognoza lipsei ploilor și persistența unor temperaturi ridicate peste medie”.
Nu numai că debitul râului este limitat, iar ploile lipsesc, dar, subliniază Meuccio Berselli, secretarul general al Autorităţii de Bazin (AdBPo), „mai avem doi factori foarte importanţi. Temperatura este cu două-trei grade mai mare, pe alocuri chiar cu patru grade, faţă de media perioadei. Şi resursa de zăpadă a lipsit cu desăvârșire". Consecința tuturor acestor lucruri este că „avem zone care pot rămâne fără apă. Trebuie să declanșăm un spirit de subsidiaritate între teritorii, pentru care retragerile de apă trebuie controlate, verificate și trebuie să aducem apă tuturor. Altfel trebuie să intervină de îndată Protecția Civilă. Situația este într-adevăr foarte delicată”.
Primarilor li se recomandă să oprească total alimentarea cu apă în timpul nopţii, iar cetăţenilor, să renunţe la spălatul maşinilor şi udarea gazonului şi grădinilor de lângă case.
O „criză extraordinară a apei”
Terna, compania care operează rețelele de transport a energiei electrice, clarifică cum în următoarele săptămâni se constată o penurie progresivă a resurselor utile pentru răcirea adecvată a centralelor. Pe scurt, criza deosebită a situației afectează necesarul de apă pentru uz civil, de irigații și de mediu.
Confruntat cu o „criză extraordinară a apei”, sectorul hidroelectric și-a dat disponibilitatea, indiferent de concesiunile legislative, de a sprijini sectorul primar al agriculturii în cazul unei nevoi de producție. Marile Lacuri confirmă posibilitatea de a coborî sub nivelurile minime ale rezervorului pentru a contribui la alimentarea continuă și pe cât posibil a râurilor din vale atât în scopuri de irigare, cât și pentru menținerea habitatului și a biodiversității.
Pagube de peste un miliard de euro
Seceta care stăpânește Italia și, în special, această parte a țării „provoacă serioase îngrijorări producătorilor agricoli și riscul care rezultă asupra disponibilității alimentelor”. Coldiretti (n.r. - Confederația Națională a Cultivatorilor Direcți, cea mai mare asociație de reprezentare și asistență pentru agricultura italiană) denunță acest lucru. Președintele Ettore Prandini estimează deja pagubele la peste un miliard de euro. O dată cu seceta din bazinul Po „peste 30% din producția agricolă națională și jumătate din efectivul de animale sunt amenințate”.
O soluție, potrivit asociațiilor de fermieri, ar putea fi crearea unei rețele de mici rezervoare „cu impact peisagistic redus și răspândite pe întreg teritoriul, favorizând finalizarea și recuperarea structurilor existente”. Proiectul, conchide Coldiretti, „este de a crea iazuri, fără folosirea cimentului și în echilibru cu teritoriile, pentru a conserva apa și a o distribui atunci când au nevoie cetățenii, industria și agricultura, cu un impact important asupra mediului și a ocupării forței de muncă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News