„Consiliul de Miniștri a aprobat o regulă de echitate socială, care este un impozit pe profiturile extrabancare în 2023”, a anunțat vicepreședintele guvernului italian și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Matteo Salvini, într-o conferință de presă.
În acest sens, ministrul a indicat că toate încasările din noua taxă vor fi direcționate către ajutoare pentru creditele ipotecare prima casă și reducerile de impozite.
În prezentarea sa, Salvini a apărat introducerea taxei extraordinare asupra băncilor, deoarece creșterea ratelor dobânzilor, ca urmare a înăspririi politicii monetare a Băncii Centrale Europene (BCE), a dus la creșterea costului banilor pentru familii și companii, „Dar nu a existat o creștere la fel de rapidă și la fel de semnificativă a numărului de consumatori care dețin depozite în contul curent”.
Fără să dorească să evalueze potențiala colectare a taxei, ministrul italian a indicat că „este suficient să ne uităm la prima jumătate a anului 2023 a băncilor” pentru a înțelege că nu vorbim de o milioane, ci de câteva miliarde.
„Un standard de bun simț pentru a-i sprijini pe cei aflați în dificultate”
Ulterior, într-un mesaj postat pe contul său de pe o rețea de socializare, Salvini a asigurat că noua taxă intenționează să „folosească o parte din profiturile de milioane de dolari de la bănci pentru a ajuta familiile și companiile afectate de creștere”.
„Un standard de bun simț aprobat de Consiliul de Miniștri pentru a-i sprijini pe cei aflați în dificultate”, a adăugat el.
Potrivit presei italiene, regula, inclusă în decretul Omnibus, aprobat în ședința Consiliului de Miniștri, care a avut loc luni seara, 7 august, prevede activarea impozitului de 40% atunci când marja de dobândă înregistrată în 2023 depășește un procent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News