Italia ar putea ajuta România să curețe minele din Marea Neagră. Premierul Draghi a făcut anunțul

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Mario Draghi
Mario Draghi

Italia analizează posibilitatea de a oferi sprijin României pentru operaţiuni de eliminare a minelor din Marea Neagră şi ar putea suplimenta numărul trupelor în Ungaria şi Bulgaria, anunţă premierul italian, Mario Draghi. 

"NATO a intensificat acţiunile pe flancul estic, iar contribuţia italiană este de 2.500 de membri; pe termen mediu suntem pregătiţi să suplimentăm angajamentele în Ungaria şi Bulgaria cu 250, respectiv 750 de militari, în conformitate cu acţiunile aliaţilor noştri. În cele din urmă, avem în vedere sprijinirea României în activitățile de deminare maritimă în Marea Neagră și a Slovaciei în domeniul apărării antiaeriene", a afirmat premierul italian, Mario Draghi, potrivit agenţiei ANSA, într-un discurs rostit joi în Senatul Italiei.

Mario Draghi a precizat că Italia insistă pentru identificarea unei soluţii negociate la conflictul dintre Rusia şi Ucraina. "Războiul a ajuns în a 85-a zi; speranţa ruşilor de a cuceri zone vaste în perioade scurte de timp s-a lovit de rezistenţa poporului ucrainean. Italia este în favoarea unui armistiţiu şi a negocierilor", a subliniat Mario Draghi.

Italia ar putea ajuta România să curețe minele din Marea Neagră. Premierul Draghi a făcut anunțul

 


"Amenințarea tot mai mare a Rusiei a determinat Suedia și Finlanda să solicite aderarea la NATO. Italia sprijină cu tărie această solicitare, așa cum am avut ocazia să-i spun ieri premierului finlandez Sanna Marin în timpul întâlnirii noastre bilaterale. O adevărată apărare europeană comună, complementară Alianței Atlantice, este necesară alături de NATO.

Primul pas trebuie să fie raționalizarea cheltuielilor militare în Europa, a căror distribuție este ineficientă", a adăugat Draghi.

"De asemenea, trebuie să acționăm de urgență pentru a împiedica conflictul din Ucraina să provoace crize alimentare. În timpul vizitei mele recente în SUA, am discutat cu președintele Biden despre urgența unei acțiuni coordonate - o chestiune ridicată și de președinția germană a G7.  I-am cerut președintelui să sprijine o inițiativă comună a tuturor părților care ar debloca imediat milioanele de tone de cereale blocate în porturile din sudul Ucrainei. 

Cu alte cuvinte, navelor care transportă aceste cereale ar trebui să li se permită să treacă, iar dacă porturile au fost - așa cum se spune - minate de armata ucraineană, acestea ar trebui să fie deminate în acest scop. 

Toate părțile implicate ar trebui să deschidă o paranteză de cooperare în acest moment pentru a evita o criză umanitară care ar provoca moartea a milioane și milioane de oameni în cea mai săracă parte a lumii. 

Italia a promovat un dialog ministerial cu țările mediteraneene, în colaborare cu FAO, pentru a contura măsuri de intervenție pentru regiune. Inițiative similare au fost luate de Franța, Germania și Statele Unite", a mai spus Draghi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel