Publicitate
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că cerința de zece ani de rezidență în Italia pentru a beneficia de venitul din cetățenie este discriminatorie. Această hotărâre deschide calea pentru contestațiile din partea celor cărora li s-a refuzat măsura. Pentru Institutul Național de Securitate Socială (INPS), plata venitului către toți cetățenii străini din Italia ar fi costat aproximativ 3 miliarde de euro în patru ani. Dacă sunt luate în considerare doar familiile care au aplicat și au fost respinse, suma scade la 850 de milioane de euro. Totuși, problema juridică nu este complet clarificată.
Italia riscă să fie obligată să plătească până la 3,1 miliarde de euro familiilor care au fost excluse de la venitul din cetățenie din cauza unei cerințe considerate discriminatorii. Curtea de Justiție a UE a stabilit că solicitarea unei rezidențe de cel puțin zece ani (dintre care ultimii doi să fie continui) este nelegitimă și constituie "discriminare indirectă" împotriva străinilor. Aceasta ar putea genera numeroase apeluri.
Decizia Curții UE a fost inițiată de o cerere a Tribunalului din Napoli, care a solicitat clarificări asupra legitimității acestei cerințe. În contextul acesta, judecătorii din Napoli au catalogat venitul din cetățenie drept "prestație de asistență socială". Curtea Europeană a răspuns că cerința de zece ani de rezidență nu este legitimă pentru o astfel de prestație, în conformitate cu plângerile existente ale Uniunii Europene. Directiva UE indică faptul că orice rezident non-UE cu cinci ani de rezidență continuă într-o țară UE devine "rezident pe termen lung", prag care ar putea fi redus pentru cetățenii UE care locuiesc în Italia.
Datele INSP: 106.000 de familii au fost respinse
Totuși, problema este complexă din punct de vedere juridic. Nu este sigur că venitul din cetățenie este cu adevărat o "prestație de asistență socială". În ianuarie 2022, Curtea Constituțională a stabilit că venitul din cetățenie, deși are "trăsături de măsură de combatere a sărăciei", nu este doar o subvenție economică, având și "obiective politice active" de integrare socială și muncă.
Astfel, nu este clar dacă cerința de zece ani ar trebui considerată nelegitimă din punct de vedere legal. Curtea Constituțională așteaptă încă decizia Curții Europene pentru a se pronunța în această privință. Prin urmare, rămâne de văzut ce vor decide judecătorii, scrie fanPage.
În pregătirea hotărârii Consiliului, INPS a întocmit un document intern care estima costurile eliminării cerinței de rezidență de zece ani. Dacă venitul ar fi fost disponibil pentru toți cetățenii străini, cheltuielile ar fi fost de 3,09 miliarde de euro în patru ani. Dacă sunt luate în considerare doar cele 106.000 de familii care au aplicat și au fost respinse din lipsa cerinței de rezidență, costurile ar ajunge la 850 de milioane de euro. Aproximativ 600 de apeluri pe această temă sunt deja în desfășurare. Dacă Consiliul ar fi de acord cu acestea, multe altele ar putea urma.
--------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News