În conformitate cu noile restricții impuse în Italia, din 15 decembrie, obligația de a primi vaccinul Covid intră în vigoare pentru toate persoanele care practică profesiile din sănătate la domiciliu, iar decizia a creat confuzie în rândul lucrătorilor din domeniile similare.
În prezent, certificatul verde de bază poate fi obținut prin vaccinare, recuperare din boală sau un test negativ. Acesta este obligatoriu încă din 15 octombrie pentru toți lucrătorii, inclusiv îngrijitoarele și menajerele angajate, chiar și cu cazare și masă.
Astfel, un îngrijitor care nu deține permisul verde nu poate, în prezent, să aibă acces la locul de muncă.
În plus, autoritățile anunță că inspectorii de muncă, cât și poliția pot face verificări. "Angajatorul este obligat să verifice dacă cei care lucrează pentru el au permisul verde și să nu-i pună la muncă pe cei care nu îl au. Dacă nu va respecta aceste reguli, poate fi sancționat".
Permisul verde este solicitat și verificat de către persoana care îl va lăsa pe lucrător să intre în casă, fie că este vorba de angajator, de îngrijitor sau de o rudă. Pentru angajatorii care nu verifică permisul verde, sancțiunile variază între 400 și 1.000 de euro, în timp ce un lucrător casnic, care merge la muncă fără a avea permisul verde, poate fi sancționat cu o amendă de la 600 la 1.500 de euro.
Badantele nu sunt obligate să se vaccineze împotriva COVID
Cu toate acestea, sunt badantele nevoite să se vaccineze din 15 decembrie? Potrivit listelor ministeriale, această categorie nu este obligată să se vaccineze, întrucât activitatea de badantă, care nu necesită calificări specifice, nu a fost niciodată regăsită în listele ministeriale.
De aici, rezultă că măsura vaccinării obligatorii nu privește și lucrătorii casnici, care vor trebui să prezinte în continuare Green Pass de bază la muncă. De cealaltă parte, operatorii sanitari sau asistentele care lucrează la domiciliul pacientului vor trebui să se imunizeze până la jumătatea lunii decembrie, scrie quifinanza.it.
Amintim că obligativitatea vaccinării se va extinde pentru personalul din şcoli, poliţişti şi militari, începând din 15 decembrie. Cei care vor refuza, vor fi suspendaţi şi nu îşi vor mai primi salariul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News