Italia. Cercetătorii au demarat o investigaţie: "Covid-19, de ce s-au înregistrat atâtea decese?"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Experţii italieni cer să facă lumină asupra unei situaţii dificile pentru Italia: cel al mortalităţii din cauza Covid-19. 

Curbele în continuă scădere atât ale pacienţilor spitalizaţi, cât şi ale noilor cazuri de pozitivitate la Sars-CoV-2 nu ne permit să uităm că Covid-19 va face în continuare parte din viaţa noastră de zi cu zi şi că va aduce noi provocări: în primul rând în vederea viitoarelor alegeri, dar mai ales în sectorul şcolar şi în cel al muncii. În acelaşi timp, experţii cer să facă lumină asupra unei situaţii dificile pentru Italia: cel al mortalităţii din cauza Covid-19.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, luni au fost înregistrate 10.418 noi infecţii cu Covid, s-au verificat 75 de decese, iar în prezent atât numărul persoanelor pozitive (-11.733), cât şi numărul celor internate la terapie intensivă (-7) este în scădere, în timp ce cel al pacienţilor internaţi în secţiile medicale a crescut (+74).

Tema - deloc nouă - a numărului mare de decese din Italia a fost reluată în ultimele zile de virologul Roberto Burioni (de la spitalul San Raffaele din Milano), care, printre altele se plângea şi de faptul că antiviralul Paxlovid nu este prescris atât de des pe cât ar trebui, comparativ cu inutila (pentru Covid, desigur) azitromicină. Din datele Regiunii Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), reiese că Italia are cele mai multe decese cauzate de Covid: datele brute ale deceselor la milion de locuitori indică 1.761 în Germania, 2.280 în Franţa, 2.368 în Spania, 2.754 în Marea Britanie şi 2.929 în Italia. Chiar şi Suedia, criticată deseori pentru politicile sale prea puţin "restrictive", are 1.905 decese la un milion de locuitori.

 Cercetătorii au demarat o investigaţie: "Covid-19, de ce s-au înregistrat atâtea decese?"

 

"Aş dori date exacte - observă specialistul în boli infecţioase Matteo Bassetti (de la spitalul San Martino din Genova). Din acest motiv aş fi în favoarea instituirii unei comisii de anchetă medicală care să constate câte dintre decesele recente au avut loc din cauza Covid şi câte sunt persoane, pozitive la test, dar care au murit dintr-o cu totul altă cauză". Adăugând: "Eu unul spun asta de mai multă vreme: fie numărăm prost decesele, şi după părerea mea aceasta este explicaţia cea mai probabilă, fie, o ipoteză mai puţin probabilă pentru mine, bolnavii nu sunt bine trataţi: nu sunt prescrise antiviralele atunci când e nevoie şi se dau prea multe antibiotice".

Opinie împărtăşită şi de Walter Ricciardi (profesor de Igienă la Universitatea Catolică din Roma şi consilier al ministrului Sănătăţii Roberto Speranza): "La noi mor de Covid mai mulţi oameni decât în alte părţi şi trebuie să investigăm motivele: aş fi în favoarea unei anchete. Trebuie analizate diverse aspecte şi momentan, nu poate fi dat un răspuns clar. Ar trebui să vedem unde se moare cel mai mult. Avem şi destule persoane fragile şi multe dintre acestea nu au făcut a patra doză de vaccin, mulţi nici măcar a treia".

Potrivit lui Giovanni Maga (directorul Institutului de Genetică Moleculară CNR) o comparaţie între state nu deloc este uşoară "pentru că nu toate naţiunile înregistrează decesele în acelaşi mod. Datele actuale indică însă că rata mortalităţii în Italia este practic identică cu cea din Regatul Unit, e puţin mai mare decât cea observată în Spania şi Franţa, este semnificativ mai mare decât în Germania, dar semnificativ mai mică faţă de media din SUA". Profesorul Maga precizează însă că "în Italia, ca de altfel în majoritatea ţărilor europene, toate persoanele care au murit având pozitivitate faţă de virus sunt catalogate drept decese legate de Covid-19. În realitate, nu toate aceste cazuri sunt atribuibile unui efect direct al Sars-CoV2, uneori ar fi putut fi rezultatele nefericite ale cursului natural al patologiilor anterioare".

În ceea ce priveşte viitoarele alegeri, virologul Fabrizio Pregliasco (Universitatea din Milano) invită autorităţile medicale să prevadă "modalităţi care să permită să voteze tuturor cetăţenilor", chiar şi cele pozitivi, în timp ce epidemiologul Massimo Ciccozzi (Campusul Biomedical din Roma) cere ca "persoanele care votează să fie obligate să poarte masca". Iar la capitolul şcoală, cu profesorii nevaccinaţi care se întorc la ore, specialistul în boli infecţioase Massimo Galli (fost la spitalul Sacco din Milano) conchide: "ei sunt cei care riscă", potrivit Avvenire.it, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel