Cei cinci bărbați se vor prezenta vineri într-un tribunal din Sicilia, fiind acuzați că au făcut trafic cu femei din România în Italia, după o investigație a ziarului care a expus condițiile în care trăiau femeile.
Articolul din The Guardian relatează că bărbații, toți români, sunt acuzați de trafic cu cel puțin șapte femei în Sicilia și de forțarea lor să muncească în sere din Ragusa pe salarii jalnice, precum și de forțarea lor să se prostitueze.
Procesul va fi primul din Italia care se ocupă de traficul cu oameni legat de exploatarea muncii.
"Femeile au fost păcălite că vor avea locuri de muncă decente"
Bărbații au fost arestați în iunie printr-o operațiune a poliției care a expus o schemă organizată de trafic cu oameni la nivelul întregii UE, între România și Sicilia, care forța bărbați și femei să trăiască în condiții de sclavie modernă într-una dintre cele mai mari regiuni producătoare de legume din Italia.
Conform mandatelor de arestare, femeile au fost convinse să se mute în Italia promițându-li-se locuri de muncă și locuințe decente. În schimb, ele au fost imediat puse la muncă pe câmpurile cu tomate din Ragusa, unde erau forțate să lucreze, adesea fără a fi plătite.
"Nu primeau bani pentru munca lor în seră"
Femeile, care trăiau în cocioabe mici neîncălzite, erau forțate să poarte haine recuperate din gunoaie. Poliția a relatat că a descoperit femei și fete trăind în case dărăpănate, primind alimente alterate drept mâncare, bătute și forțate să se prostitueze. Ele erau amenințate cu violența.
În martie 2018 The Guardian a dezvăluit că până la 5.000 de românce au fost forțate să muncească în fermele din Ragusa. Femeile au declarat că erau supuse uzual la atacuri sexuale și erau forțate să muncească 12 ore pe zi, într-o căldură extremă și fără apă de băut. Ele s-au plâns totodată că n-au primit salarii și au fost forțate să locuiască în condiții degradante și insalubre, în acareturi izolate.
Guvernul român, chemat să discute situaţia
La o săptămână după publicarea articolului, o delegație de miniștri români s-a întâlnit cu reprezentanți provinciali și cu organizații pentru drepturile imigranților din Ragusa pentru a discuta situația. Guvernul român a convenit să colaboreze cu autoritățile italiene pentru a se pune capăt abuzurilor.
Antonino Ciavola, șeful poliției din Ragusa și conducătorul operațiunii, a declarat că anchetele poliției au pornit de la investigația realizată de The Guardian.
În urmă cu doi ani, după o campanie îndelungată, a intrat în vigoare o lege întărită care pune capăt practicii de a recruta ilegal și intimida muncitorii. Totuși, afirmă CGIL, cel mai mare sindicat italian, mai rămân multe de făcut.
"Lucrurile se urnesc încet-încet, dar sunt multe de făcut”, a declarat Giuseppe Scifo, secretarul provincial al Confederației Generale Italiene a Muncii. „Există aproape 6.000 de ferme în provincia Ragusa. Deocamdată nu există decât trei inspectori ai muncii."
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News