Reclamantul, Ousainou Darboe, un gambian care susţine că s-a născut în 1999, a ajuns în Sicilia într-o ambarcaţiune improvizată în iunie 2016. Iniţial plasat într-un centru pentru minori neînsoţiţi timp de trei luni, el a fost apoi internat într-o tabără pentru migranţi adulţi suprapopulată, unde nu a putut beneficia de îngrijiri adecvate sau de asistenţă psihologică.
În cele din urmă, după ce introdus o procedură de urgenţă la CEDO, autorităţile italiene l-au plasat din nou pe Ousainou Darboe într-un centru pentru minori, după ce a petrecut patru luni în tabăra pentru adulţi.
CEDO notează că dificultăţile cu care se confruntă statele situate la frontierele externe ale Uniunii Europene nu le exonerează de obligaţiile în materie de interzicere a tratamentelor inumane sau degradante.
Curtea, braţul judiciar al Consiliului Europei, reaminteşte, în plus, „importanţa primordială a interesului superior al copilului şi a principiului prezumţiei că sunt minori care se aplică în cazul copiilor migranţi neînsoţiţi”.
„În jurisprudenţa sa, Curtea a precizat deja că este important să se ţină minte că situaţia de extremă vulnerabilitate a copilului este determinantă şi predomină asupra calităţii sale de străin în situaţie neregulată”, a adăugat aceasta.
Daune morale de 7.500 de euro şi 4.000 de euro cheltuieli de judecată
În speţa în cauză, „autorităţile interne nu au aplicat principiul prezumţiei calităţii de minor şi nu au oferit reclamantului garanţiile care se impuneau”, mai constată CEDO.
„Internarea dlui Darboe într-un centru de primire pentru adulţi timp de patru luni nu a avut cum să nu aducă atingere dreptului său la dezvoltare personală şi dreptului său de a înnoda şi de a dezvolta relaţii cu semenii săi. Această încercare ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost plasat într-un centru specializat sau într-o familie de primire”, mai notează CEDO.
Italia a încălcat prin urmare articolele 3 (interdicţia tratamentelor inumane sau degradante), 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale) şi 13 (dreptul la un recurs efectiv) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Ţara a fost condamnată să-i plătească lui Ousainou Darboe daune morale de 7.500 de euro şi 4.000 de euro cheltuieli de judecată, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News