"Sprijinul pentru Draghi nu este pus sub semnul întrebării... Ieri am fost puși într-o poziție foarte dificilă, dar, după cum puteți vedea, sprijinul nostru pentru acest guvern nu a fost pus sub semnul întrebării", a declarat presei liderul M5S, Giuseppe Conte, conform Il Messaggero.
Între fostul premier, care deocamdată a decis să nu se despartă de guvern, și Luigi Di Maio, cel care zâmbește acum este Matteo Salvini. Pare ciudat de spus, dar cel care câștigă cel mai mult din divizarea „Mișcării 5 Stele” este liderul Ligii. Începând de ieri, formațiunea politică cu cei mai mulți parlamentari este cea din Via Bellerio.
Liga prima forță în guvern
Împreună cu ministrul de externe, nu mai puțin de 50 de deputați și 11 senatori au părăsit Mișcarea 5S pentru a se alătura noului grup "Împreună pentru viitor". Astfel, majoritatea relativă obținută de către Grillini la urne în 2018 (și care scăzuse deja drastic în timpul legislaturii) este puternic afectată.
Până în prezent, partidul fondat de Beppe Grillo are 165 de parlamentari, dintre care 104 deputați și 61 de senatori. Este cu aproximativ treizeci mai puțin decât Liga, care a devenit ieri prima forță din Parlament cu 193 de parlamentari, dintre care 132 de deputați și 61 de senatori.
Pe locul trei a rămas Forza Italia cu 134 de parlamentari, urmată îndeaproape de Partito Democratico cu 132.
A acaparat politicul justiția din Italia? Stănășel: Sunt facțiuni politice în justiția italiană
Divizarea și efectele asupra Parlamentului
Cu alte cuvinte, diviziunea condusă de Di Maio a schimbat fizionomia Parlamentului. Și chiar dacă guvernul a exclus deja posibilitatea unei remanieri - indiferent dacă mișcarea, așa cum spune, rămâne în majoritate sau se retrage -, este de remarcat că și structura executivului s-a schimbat. De fapt, M5S a pierdut principalul ei punct de referință în guvern, Di Maio, și alți câțiva miniștri și subsecretari: Pierpaolo Sileri la Sănătate, Laura Castelli la Economie, Manlio Di Stefano la Externe, Anna Macina la Justiție și Dalila Nesci la Coeziune teritorială.
În mod inevitabil, având în vedere cei doar 61 de parlamentari, „Împreună pentru viitor” este supra reprezentat în Consiliul de Miniștri. Mai ales dacă ne gândim că, în situația actuală, Liga are acum doar 3 miniștri din 24.
Cu toate acestea, așa cum am spus, Palazzo Chigi a arătat deja clar tuturor că nu este dispus să favorizeze o remaniere. Prin urmare - cu excepția unor noi fisuri considerate mai probabile la sfârșitul anului - echipa guvernamentală care va ajunge la finalul legislaturii în 2023 ar trebui să fie aceeași.
Mai mult, fără a pune abacul deoparte, chiar dacă M5S decide să se despartă pentru a nu rămâne la guvernare cu inamicul Di Maio, majoritatea ar putea să-și continue cu seninătate cursa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News