Ieşirea din câmpul muncii cu doar 5 ani de contribuții este în primul rând posibilă pentru lucrătorii care nu au contribuții plătite până la la 31 decembrie 1995, adică care fac obiectul calculului complet al contribuției la pensie.
Cu toate acestea, împreună cu stagiul de cotizare de cinci ani, trebuie atinsă și o vârstă minimă, care este mai mare decât vârsta pentru pensia obișnuită pentru limită de vârstă (vârsta pentru tratamentul obișnuit pentru limită de vârstă, în prezent și până la 31 decembrie 2022, este de 67 de ani).
Există, de asemenea, numeroase domenii profesionale care permit membrilor să ajungă la pensie cu o vârstă minimă și un minim de 5 ani de plăți, supunând totuși tratamentul calculului complet al contribuției.
În cele din urmă, pensionarea cu 5 ani de contribuții este posibilă atunci când partea interesată are o reducere puternică a capacității de muncă, astfel încât să implice recunoașterea indemnizației de invaliditate obișnuite sau a pensiei de invaliditate invaliditate și invaliditate civilă, care nu necesită plata contribuțiilor).
Pensie contributivă pentru limită de vârstă
Dacă un lucrător înscris într-una din instituţiile administrate de INPS nu are contribuții până la 31 decembrie 1995, poate obține o pensie contributivă pentru limită de vârstă cu doar 5 ani de cotizații.
De ce se numește pensie contributivă pentru limită de vârstă? Se numește așa deoarece acest tratament este supus calculului complet al contribuției.
De fapt, reamintim că cei care nu au contribuții obligatorii creditate înainte de 1 ianuarie 1996 nu au dreptul la un calcul salarial pentru tratament, chiar parțial.
Calculul salariului, al pensiei este de fapt efectuat:
- până la 31 decembrie 2011, numai pentru cei care au mai mult de 18 ani de contribuții începând cu 31 decembrie 1995;
- până la 31 decembrie 1995, pentru cei cu contribuții mai mici de 18 ani la aceeași dată.
În timp ce calculul salariului se bazează pe cele mai recente câștiguri sau salarii, reevaluate conform indicelui Foi, precum și pe vechimea contribuției deținute în anumite perioade, calculul contribuției se bazează doar pe contribuția creditată, reevaluată pe baza modificării de cinci ani a PIB, transformată pe baza unui coeficient care crește odată cu vârsta.
Dar dacă persoana în cauză are contribuții creditate înainte de 31 decembrie 1995, poate obține în continuare pensia pentru limită de vârstă cu 5 ani de contribuții, solicitând recalcularea contribuției tratamentului?
Nu, aplicarea opțiunii de contribuție singură nu permite obținerea tratamentelor subvenționate accesibile celor care nu au contribuții începând cu 31 decembrie 1995. Tratamentul special pentru limită de vârstă poate fi obținut în schimb dacă optați pentru calculul la conducerea separată, adică dacă alegeți, în momentul pensionării, să fuzionați toate contribuțiile deținute de acest management.
Aveți însă grijă: atât pentru calcul, cât și pentru simpla opțiune de contribuție, este necesar să aveți cel puțin 15 ani de contribuții, prin urmare, de fapt, 5 ani de contribuții nu sunt suficienți pentru tratament, dacă aveți contribuții la 31 decembrie 1995.
Dar la câți ani obțineți pensia contributivă pentru limită de vârstă?
Această pensie se obține, până la 31 decembrie 2022, cu cel puțin 71 de ani.
Pensia contributivă a fondurilor profesionale
Există mai multe fonduri profesionale care vă permit să obțineți o pensie cu doar 5 ani de contribuții.
Cnpadc, care este fondul contabililor autorizați, permite, de exemplu, membrilor fără contribuții înainte de 2004, să obțină un tratament subvenționat, pensia contributivă unică, cu o vârstă minimă de 62 de ani și 5 ani vechime contributivă. Pensia se calculează utilizând sistemul complet contributiv și începe în prima zi a lunii următoare datei depunerii cererii.
Fondul criminalistic, adică fondul avocaților, permite membrilor care nu îndeplinesc cerințele minime de contribuție pentru pensia de pensionare să obțină o pensie cu cerințe reduse: aceasta este pensia contributivă pentru limită de vârstă. Această pensie poate fi atinsă în următoarele condiții:
- în perioada de doi ani 2019-2020: 69 de ani, plus un minim de 5 ani și un maxim de 33 de ani de contribuții;
- de la 1 ianuarie 2021: 70 de ani cu cel puțin 5 ani și maximum 34 de ani de contribuții.
Apoi, există fondurile private ale profesioniștilor independenți, precum Enpap, Psihologii Cassa, care vă permit să obțineți o pensie contributivă cu minimum 5 ani de plăți și 65 de ani.
Indemnizație de invaliditate obișnuită
Cei înregistrați la asigurarea generală obligatorie INPS (adică fondul de pensii pentru angajați sau conducerea specială a lucrătorilor independenți), sau unele fonduri substitutive, pot obține, dacă capacitatea de muncă este redusă, un cec calculat în același mod al pensiei, indemnizația de invaliditate obișnuită .
Mai precis, pentru a obține indemnizația obișnuită de invaliditate este necesar să dețineți:
- cel puțin 5 ani de contribuții;
- cel puțin 3 ani de contribuții plătite în ultimii cinci ani;
- o dizabilitate recunoscută mai mare de 2/3, adică reducerea capacității de lucru la mai puțin de 1/3;
- invaliditatea necesară pentru indemnizația obișnuită, care nu trebuie confundată cu invaliditatea civilă, se evaluează pe baza activității desfășurate anterior, precum și a oricărei alte ocupații pe care lucrătorul o poate desfășura, în raport cu vârsta, capacitatea și experiența sa .
Indemnizația obișnuită de invaliditate poate fi combinată cu venituri provenite din muncă, dar într-o măsură limitată: lucrătorul, pe baza veniturilor primite, poate suferi de fapt două reduceri diferite ale indemnizației.
Incapacitate de muncă
Cei înscriși în generalitatea conducerilor administrate de INPS pot obține o pensi de incapacitate de a munci cu următoarele cerințe:
- incapacitate permanentă și absolută la orice activitate de muncă;
- cel puțin 5 ani de contribuții, dintre care 3 creditate în ultimii cinci ani.
Această pensie este incompatibilă cu orice activitate profesională și cu înregistrarea în registre, liste și roluri. Tratamentul este calculat ca viitoare pensie, dar se recunoaște o suprataxă. În detaliu, vechimea contributivă acumulată de persoana în cauză este practic crescută (până la maximum 40 de ani de contribuții) cu numărul de săptămâni care trec între începutul pensiei de invaliditate și vârsta de 60 de ani.
Cum pot românii să obțină drept la pensie dacă lucrează în Italia?
Românii care lucrează în Italia mai mult de cinci ani poate să-și cumuleze anii din România cu cei din Italia, astfel încât să ia două pensii. Cei care nu au stagiul de cotizare complet, nu pot lua pensie, dar pot beneficia de un ajutor social, în anumite condiții.
Citeşte aici: MUNCA ÎN ITALIA. Avocatul explică: Se poate verifica plata contribuțiilor în Italia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News