Chiar dacă Draghi (74 de ani) a câştigat miercuri seara în parlamentul de la Roma cu 95 de voturi favorabile şi 39 împotrivă, cele trei mari partide - Liga, Forza Italia şi Mişcarea 5 Stele nu au participat la vot.
După acest rezultat nesatisfăcător pe ansamblu se aşteaptă ca premierul Draghi să-şi prezinte demisia preşedintelui Sergio Mattarella pentru a doua în decurs de o săptămână, după ce acesta refuzase să i-o accepte joia trecută, conform Agerpres.
Mario Draghi spera la reînnoirea pactului coaliției pentru a continua în funcția de premier
Italia ar putea adopta salariul minim. Se fac presiuni uriașe pentru acest lucru, mai ales din partea partidului Mișcarea 5 Stele. Premierul demisionar Mario Draghi pare să fie de acord cu această măsură, în anumite condiții, ba chiar ar urma să rămână în funcție, însă cere o "reconstituire" a pactului coaliției de guvernare.
Premierul italian Mario Draghi a îndemnat miercuri la "reconstruirea pactului de încredere" între partidele coaliţiei sale pentru a salva guvernul, pus în pericol de retragerea, săptămâna trecută, a Mişcării 5 Stele din acest guvern, informează AFP.
"Singura soluţie, dacă vrem să rămânem împreună, este să reconstruim din temelii acest pact, cu curaj, altruism şi credibilitate", a afirmat Draghi în Senat. "Asta cer italienii", a subliniat el.
În timpul acestei intervenţii, ce va fi urmată după-amiaza de un vot de încredere, Mario Draghi s-a arătat cu precădere aspru la adresa partidelor politice. "Italia nu are nevoie de o încredere de faţadă, care să dispară în faţa unor măsuri dificile ce trebuie luate", a spus el.
Draghi, mesaj pentru partidele din Italia
Draghi chiar s-a adresat direct partidelor: "Voi, partide şi parlamentari, sunteţi gata să reconstruiţi acest pact? Sunteţi gata să confirmaţi acest efort pe care l-aţi făcut în timpul primelor luni şi care ulterior a slăbit?". "Nu mie trebuie să-mi răspundeţi la această întrebare, ci tuturor italienilor", a subliniat el.
Potrivit sondajelor, majoritatea italienilor susţin ca "Super Mario" să rămână la conducerea acestei largi coaliţii de unitate naţională, care include partide de stânga şi de extremă dreapta.
"Italia este puternică atunci când este unită", a mai spus el. Provocările de pe plan intern (relansarea economică, inflaţia, locurile de muncă) şi extern (independenţa energetică, războiul din Ucraina) cu care se confruntă Italia şi UE "cer un guvern cu adevărat puternic şi solidar şi un parlament care să-l însoţească cu convingere", a continuat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News